Allt fler hundar drabbas av förgiftning

Vintern är den årstid då flest hundar söker vård för förgiftningssymptom. Under en femårsperiod ökade antalet förgiftningar med 29 procent i hela landet, enligt färsk statistik från Agria Djurförsäkring. Råttgift är den vanligaste orsaken till att hundägaren söker vård vid förgiftning. 

Västmanland toppar förgiftningsligan. Även Skåne och Kalmar län ligger över riksgenomsnittet i antalet hundar som söker veterinärvård för förgiftningssymptom. Orsakerna till förgiftning varierar. Jäsande degar, choklad och salt är vanliga orsaker till förgiftning under vintermånaderna, där julhelgernas mat och godis kan leda till att hundar förgiftas.

Råttgift är vanligaste orsaken
Sett över hela året är råttgift den vanligaste förgiftningsorsaken. Det gäller särskilt i storstäder, där problemen med råttor har ökat på senare år. Kommuner och markägare placerar ut råttgiftlådor i parker i närheten av hundrastgårdar, i bostadsområden och andra stadsmiljöer för att komma till rätta med råttproblematiken. Tyvärr lockas även en del hundar att äta av råttgiftet.

–          Lämna inte mat och godis obevakad och var extra uppmärksam på vad din hund äter utomhus. Om du misstänker förgiftning är det viktig att kontakta veterinär för råd och eventuell behandling, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Symptom på förgiftning
Symptomen på förgiftning varierar beroende på vad hunden fått i sig, men det vanligaste är påverkat allmäntillstånd, kräkningar, diarré, skakningar och ökad salivutsöndring. Förgiftning av råttgift ger mer ospecifika symptom 1-3 dagar efter att hunden fått i sig giftet. Det kan yttra sig från allt ifrån blåmärken och beskedliga blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, till blod i avföring och urin och massiva blödningar i inre organ. Vissa typer av gift orsakar snabba symptom i form av kramper och medvetandepåverkan.

Här löper hundar störst risk att förgiftas, i förhållande till populationen:

 1.       Västmanland
 2.       Stockholms län
 3.       Uppsala län
 4.       Södermanland
 5.       Skåne
 6.       Kalmar
 7.      Örebro
 8.      Halland
 9.      Västra Götaland
 10.      Västernorrland
 11.     Gotland
 12.     Värmland
 13.     Östergötland
 14.     Jämtland
 15.    Gävleborg
 16.    Jönköpings län
 17.    Blekinge
 18.    Kronoberg
 19.    Norrbotten
 20.    Dalarna
 21.   Västerbotten

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.