Nya rön – forskare uppmanar att man undviker djurmat som innehåller rått kött

Allt fler ger sina hundar foder som består av djupfryst rått kött men nu slår forskare fast att det är farligt att ge rått kött till husdjur – Forskare har analyserat kommersiella råa köttprodukter och konstaterat att de innehåller bakterier och parasiter.

En grupp nederländska forskare har nu analyserat 35 råa köttprodukter som är avsedda för husdjur av åtta tillverkare. Produkterna säljs frysta och ska tinas upp innan de serveras. Forskarna letade efter zoonotiska bakteriella och parasitiska patogener.

Med zoonotisk avses något sjukdomsframkallande som kan smitta mellan djur och människa.

Analysen visade att 23 procent av produkterna innehöll E. coli medan 80 procent innehöll laktamaser som producerade E. coli. Listeria monocytogenes fanns i 54 procent av produkterna och andra arter av listeria i 43 procent. Salmonella fanns i 20 procent av de testade produkterna.

Forskarna hittade även parasiter. Sarcocystis cruzi och S tenella fanns vardera i 11 procent av köttprodukterna. Toxoplasma gondii fanns i 6 procent av produkterna.

Analysen visar att det finns gott om sjukdomsframkallande patogener i råa köttprodukter till husdjur. Dessa patogener utgör en risk för både djuret och ägaren. Av den anledningen rekommenderar forskarna att man undviker djurmat som innehåller rått kött, skriver Vasabladet.

Forskare: Farligt att ge rått kött till husdjur

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Nya rön – forskare uppmanar att man undviker djurmat som innehåller rått kött

  1. 2ofus skriver:

    Hej, finns det någon rapport sammanställd där man kan hitta mer information om det du skriver ovan?

  2. Pingback: MUSH skriver om säkerheten kring färskfoder till hundar och tidningsartiklarna

  3. Monica Frisk-Rosvall skriver:

    Hur är det då med frystorkat kött?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.