Miljonanslag till forskning för friskare sällskapsdjur

Vad har studier i förbättrad hälsa hos trubbnosade hundraser, hundens inflytande på människors fysiska och psykiska hälsa och mag-tarmcancer hos katt gemensamt? De är exempel på forskningsprojekt som har beviljats medel ur Agria SKK forskningsfond, närmare åtta miljoner kronor går till forskare i Sverige, Norge och Danmark under 2018.

Agria Djurförsäkring och SKK Forskningsfond delar årligen ut närmare åtta miljoner kronor till förmån för sällskapsdjur, framför allt hund och katt. Bland projekten för 2018 finns många intressanta studier för bättre djurhälsa, nya vacciner och ny teknik inom veterinärmedicin. Här finns också forskning kring hundens inflytande på människors fysiska och psykiska hälsa.

– Vårt bidrag till forskning är ett sätt att långsiktigt verka för ökad djurhälsa hos våra sällskapsdjur. Det kan handla om att undersöka nya skadeförebyggande åtgärder, förbättrad diagnostisering eller mer effektiva behandlingar, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Totalt tilldelas 14 forskningsprojekt i Sverige, Norge och Danmark nya medel för 2018. Nio av projekten är nya för i år, medan resterande handlar om pågående projekt som har fått förlängd finansiering. Ett antal projekt som pågått under flera år är nu i slutfas, exempelvis gentest för livmoderinflammation hos hundar, dvärgväxt hos ragdoll samt Per Jensens forskning kring stress och livsstil – hur hundar och deras ägare påverkas.

Forskningsfonden finansierar under fyra år en doktorandtjänst vid SLU som ska undersöka knäledssjukdomar hos hund.

Agria och SKK Forskningsfond stödjer även organisationen International Partnership for dogs (IPFD) med målsättning att sprida hälsoinitiativ från hela världen via webbplatsen DogWellNet.com.

Bland projekten för 2018 finns många intressanta studier för bättre djurhälsa, nya vacciner och ny teknik inom veterinärmedicin, exempelvis:

  • En nordisk studie vid SLU ska genomföras för att möjliggöra en förändring i anatomin hos trubbnosade hundraser. Insamling av data och prover från ett stort antal hundar ska på sikt minska benägenheten för luftvägsproblem (BOAS). Även studier av avelsdjur och genetiska faktorerna ingår. Ansvarig forskare är seniorprofessor Åke Hedhammar.
  • Etologen Kenth Svartberg ska analysera data från BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund) med målsättning att finna personlighetsdrag och utifrån denna analys utveckla en affektbaserad modell för personlighet hos hund.
  • Hundens inflytande på människors fysiska och psykiska hälsa ska studeras under ledning av professor Frode Lingaas, Norge. Analysen ska se sambandet mellan hund och mänsklig hälsa och dödsorsak med hjälp av 50 000 människors livsstil, motion, rökning, hälsa/ohälsa och hundhållning.
  • Mag-tarmcancer utgör 14 % av alla cancerformer hos katt. Lektor Susanna Cirera vid Köpenhamns universitet startar ett tvåårigt projekt för att utveckla ett test för att kunna ställa tidig diagnos.

För 2018 har Agria i samarbete med Stiftelsen Hästforskning även bidragit med 1,7 miljoner kronor till tio forskningsprojekt med huvudfokus på rörelsemekanik hos häst.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.