Misstänkt fall av rabies i Sverige

Statens veterinärmedicinska anstalt utreder ett misstänkt fall av rabies i Sverige. En hund som köptes vid Medelhavet blev plötsligt aggressiv, gjorde utfall och började bitas, enligt Distriktsveterinärerna.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) utreder ett fall där en hund misstänks vara smittad med rabies. Hunden kom från ett land vid Medelhavet där en kvinna köpt honom under sin vintersemester.

Veterinären upptäckte att hundens ursprung var okänt och hundens papper oklara. Eftersom den uppvisat aggressivt beteende och inte hade säkra papper på att vara rabiesvaccinerad måste den hanteras som ett misstänkt rabiesfall och obduceras. Hela familjen måste dessutom behandlas förebyggande mot rabies även om alla inte blivit bitna, skriver smp.

Distriktsveterinärerna skriver på sin facebooksida: Veterinären upptäcker att hunden är av okänt ursprung med oklara papper. Därefter avlivas han med en överdos narkosmedel. Sedan skickas hans kropp till SVA i Uppsala för obduktion som misstänkt rabiesfall. Det är veterinärens skyldighet när ursprunget på hunden är oklart, hunden uppvisar aggressivt beteende som kan bero på rabiessmitta och hunden saknar säkra papper på att den är rabiesvaccinerad.

Nu väntar en orolig tid för familjen om Ludde är det första svenska fallet av rabies på hund sedan 1886.

Rabies har inte funnits hos svenska hundar sedan 1886. 2016 upptäcktes smittan hos fladdermöss i Sverige och Småland.

Vill du läsa mer om rabies kan du läsa här 

Och om ung svensk kvinna som avled i rabies efter bett av thailändsk hund 2000 här

Och om risker med smuggelhundar här 

Undvik att köpa insmugglade hundar här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.