Aggressiv kennelhosta i Jönköping – flera hunddagis tvingas stänga

Två hunddagis, i Jönköping och i Habo har tvingats stänga sedan de drabbats av kennelhosta, det uppger JP.se.

Brogården hunddagis och pensionat i Habo kommun skriver på sin facebooksida att man drabbats av Parainfluensavirus, som det är en lindrig form utav kennelhosta och som orsakar inflammation i de övre luftvägarna. Hunddagiset som hållit stängt under förra veckan och kommer att vara stängt även denna vecka för att åter öppna vecka sex för hundar som inte hostar.

Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika virusinfektioner som angriper hundars luftvägar. Smittan sprids framför allt där man har flera hundar samlade, till exempel på hundutställningar, stora kennlar och hundpensionat. Hundarna smittar strax innan de visar symptom, under hela den tid de hostar samt upp till två veckor efter sista hostan.

Från det att hunden träffar på smittan brukar det dröja ca 2–10 dagar innan den blir sjuk. Alla hundar som träffat på smittan blir inte sjuka. Hundar som träffat på smittan kan sprida smittan vidare även om den inte visar symptom.

Symptom

Från det att hunden träffat på smittan så dröjer det ca 2–10 dagar till dess att den blir sjuk (om den blir sjuk, inte alla hundar som träffat på smittan blir sjuka).

Vanliga symptom är hosta, hostan börjar ofta plötsligt, och det är vanligt att hundägaren tror att hunden satt något i halsen. Hunden kan hosta så intensivt att det slutar med en harkling eller ulkning, och hunden kan få upp vitaktigt slem. Ofta hostar hunden mest vid ansträngning och nattetid eller när den går upp på morgonen, samt vid tryck på luftstrupen t ex vid drag i kopplet. Hunden kan inledningsvis ha lite feber (normal kroppstemperatur är 38–39 grader och tempen mäts i ändtarmsöppningen), men febern ska inte kvarstå eller återkomma. Det kan också rinna lite klar vätska ur nosen. Hostan kan hålla i sig flera veckor. Hunden ska vara pigg och glad och ha normalt allmäntillstånd hela tiden, om den inte har det är det klokt att kontakta veterinär för hjälp.

Läs mera om kennelhosta här.

Hunden ska undvika att träffa andra hundar under två veckor från det att den började hosta, eftersom den då är som mest smittförande. Många misstar kennelhosta för att hunden har satt i halsen. Hunden hostar och kraxar och kan få kväljningar och hosta vitt slem. Hostan är besvärande och kan pågå under flera veckor, men de flesta hundar är pigga för övrigt. Lunginflammation kan vara en komplikation som kan kräva vård i större utsträckning, särskilt unga hundar kan vara mer känsliga.

Vissa hundar hostar dock längre tid än så. Så länge hunden har gott allmäntillstånd och inte någon feber, finns det inga vetenskapliga belägg för att avhålla hunden från att träffa andra hundar.

Det går att delvis skydda sig mot kennelhosta genom upprepade vaccinationer mot parainfluensa. Men vaccinationen ger dock inte något heltäckande skydd eftersom sjukdomen uppkommer av flera olika typer av smittoämnen.

Ta hand om din hund med kennelhosta:

  • Erbjud hunden lugn och ro, och undvik ansträngade aktiviteter
  • Kontrollera temperaturen regelbunden under hostperioden
  • Rådgör med veterinär om hunden behöver hostdämpande medicin
  • Kontakta veterinär om febern inte ger sig eller återkommer efter några dagar, om hunden har nedsatt allmäntillstånd eller får svårt att andas

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.