Försäkringsbolag hjälper våldsutsattas djur

De allra flesta som utsätts för våld i nära relationer är kvinnor. Personen på bilden har inget med texten att göra.

Den ideella organisationen VOOV (Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta) underlättar för våldsutsatta att ta sig till skyddat boende genom att ta hand om deras husdjur i tillfälliga jourhem. Nu går Sveland Djurförsäkringar in som en av VOOVs huvudsponsorer och bidrar med försäkringar till husdjuren i kombination med medel för att hjälpa djur som behöver akut veterinärvård.

De flesta skyddade boenden tillåter inte husdjur, vilket leder till att många våldsutsatta stannar kvar i relationen för att skydda djuren. Genom att erbjuda en trygg plats för husdjuren kan VOOV möjliggöra för våldsutsatta att ta sig ur våldet, vilket räddar både djur- och människoliv.

– Vi på Sveland har berörts djupt av VOOVs arbete för att hjälpa både de våldsutsatta och deras djur ur en farlig situation. Vi är alla djurägare och kan förstå det omöjliga i att lämna sin bästa vän bakom sig, säger Anette Henriksson, vd på Sveland Djurförsäkringar.

VOOV bildades som en ideell förening av veterinärer och veterinärstudenter i Uppsala. Sedan september 2014 är VOOV ett riksförbund med sju anslutna lokalföreningar runt om i landet. VOOV samarbetar med polis, socialtjänst, länsstyrelser och föreningar/organisationer som möter våldsutsatta personer.

– Vårt samarbete med Sveland betyder mycket för hela vår organisation! Det möjliggör för VOOV att kunna utöka vår verksamhet, vilket i sin tur innebär att vi kommer att kunna hjälpa många fler djur och människor att komma bort från våldsamma relationer, säger Nathalie Nordén, ordförande för Riksförbundet VOOV.

Djuren utsätts också för våld

Studier visar att våld mot djur och våld i nära relationer hänger ihop. Djuren används även som påtryckning för att kontrollera eller straffa partnern och eventuella barn. Djur som lämnas kvar riskeras att misshandlas eller till och med dödas av den våldsamma partnern.

– Vår förhoppning är att vårt bidrag ger VOOV möjlighet att hjälpa fler utsatta och skapa trygghet för de djurägare som inte kan ta med sitt djur till ett skyddat boende, fortsätter Anette Henriksson.

VOOV placerar allt från hundar och katter till smådjur som kaniner och burfåglar. Vanligtvis är djuret hos jourhemmet i några månader innan den lämnas tillbaka till den våldsutsatta. Sveland Djurförsäkringar kommer att försäkra alla djurslagen och bidrar även med 50 000 kr per år för att täcka veterinärvårdskostnader som inte ersätts av försäkringarna.

– Stödet från Sveland innebär en extra trygghet för den som är våldsutsatt och behöver lämna bort sitt husdjur till oss inom VOOV, fortsätter Nathalie Nordén.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.