Ökat antal hundar i drunkningsolyckor – håll hunden kopplad

Den sköna vinterpromenaden kan snabbt förändras till en katastrof om hunden springer ut på svag is. Det sker flest drunkningsolyckor med hundar under vinterhalvåret när isarna inte bär. Tänk också på att inte springa efter hund ut på isen. Under 2017 ökade antalet drunknade hundar igen, enligt Agria Djurförsäkring.

– Det sker minst ett 40-tal drunkningsolyckor varje år, varav de flesta på vintern, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Under 2016 minskade antalet drunknade hundar för att öka igen under 2017. Det enklaste sättet att förebygga drunkningsolyckor är att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar.

Hunden har inte förmågan att bedöma om isen är tjock eller tunn och springer gärna ut på isen. Många gånger håller isen så länge hunden är i rörelse, men ger vika när den stannar upp, eller där isen plötsligt blir tunnare. Som hundägare är det lätt att drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is.

– Spring aldrig efter hunden ut på isen! Isen som bär hunden kanske inte är tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark, säger Patrik Olsson och tipsar om att utrusta hunden med sele och lång lina under skridskoturen istället för att ha den lös.

Om hunden hamnar i en isvak och du lyckas få upp den, är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall och blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden för att få igång blodcirkulationen och låt den röra på sig när den piggnat till.

Hundar och vinterisar:

  • Håll hunden kopplad
  • Spring inte ut på isen – locka tillbaka hunden istället
  • Torka den torr och massera hunden när den kommer upp ur vaken
  • Låt den röra på sig så att blodcirkulationen kommer igång

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ökat antal hundar i drunkningsolyckor – håll hunden kopplad

  1. Pingback: HJÄLP – om någon hittar den drunknade valpen Ozzy

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.