Så skyddar du din hund mot kylan

Den första vinterkylan har slagit till och det gäller att skydda sig. Glöm inte bort husdjuren – hundens päls skyddar inte automatiskt mot kylan. Och många glömmer bort att skydda hundarnas tassar.

 Lämna aldrig din hund ensam utanför en affär. Hundar kan drabbas av förfrysning då kroppsvävnad dör samt hypotermi – en mycket farlig sänkning av kroppstemperaturen.

Hundar och köldskador artikeln översatt och redigerad:
Det finns hundraser som klarar kallare väderlek, som polarhundraser. Även herde -och vallhundar och större hundraser är bättre rustade för kyla. De är inte immuna, men främst bör rena sällskapshundar inte lämnas utomhus under längre tidsperioder på vintern – inte ens milda dagar. Mindre, yngre djur, sjuka djur och de som nyligen har flyttat till en kall miljö löper större risk för köldskador.

Helst ska man naturligtvis förebygga skador och obehag med både planering och hundtäcken som isolerar mot väta och kyla. Bäst är att de täcker magen, ljumskar och armhålor, där hundar har störst värmeförlust. Hundtäcken bör torkas inomhus inför nästa rastning, för att inte istället bidra till nedkylning. Ha med en dyna för hunden om ni ska vara stilla utomhus. Och du kan försöka vänja hunden vid tossor. Hur man kan gå tillväga med det finns under länken ovan.

dog-in-boots

Utstickande tunnare extremiteter; som öron, svans och tassar löper den största risken för köldskador. Inledningsvis känns förfrusna kroppsdelar kalla vid beröring och kan vara bleka. Efter uppvärmningen – som måste ske långsamt utan att tillföra hetta – känns den drabbade vävnaden varm och är röd. Öronen kan krulla ihop sig. Håravfall och skorpbildning kan utvecklas. Så småningom, om förfrysningen är allvarlig nog, kan den drabbade extremiteten ramla av. Resultat och svårighetsgrad av förfrysningsskador tar flera dagar att utröna.

Initial behandling innebär att man sakta värmer den påverkade vävnaden med ljummet vatten på en kompress. Se till att vattnet inte är för varmt! Gnugga aldrig den drabbade vävnaden, eftersom detta kan öka vävnadsskadan och skapa sår. Kontakta genast veterinär för medicinsk behandling.

Hypotermi betyder låg kroppstemperatur, som kan uppstå på grund av långvarig exponering för kallt väder. Djur med undernäring, hypotyreos, hjärtsjukdom, småhundar, mycket unga eller mycket gamla djur löper stor risk för hypotermi. I obehandlade fall kan organsvikt uppstå, som leder till döden.

a

Kliniska tecken på hypotermi kan vara allt från:
skakningar och frossa
blekt tandkött
dåligt allmäntillstånd
låg hjärtfrekvens
som kan sedan leda till koma och död.

Vid mild hypotermi då hunden skakar av köld är extern återuppvärmning vanligtvis allt som erfordras, som när vi själva blivit för kalla. Exempelvis placera djuret i ett varmt rum, täckt av en filt eller annat isolerande material. Men med tanke på hur allvarligt det kan bli kontakta veterinär.

Det finns ingen behandling som kan återupprätta blodflödet i förfrusen kroppsvävnad och det är vanligt med amputation av fingrar och tår hos människor med förfrysningsskador. En livslång ständig värk är vanlig, då värkpreparat inte når in i vävnad där blodflöde saknas.

1.    Använd reflexer – Se till att du och din hund alltid bär reflexer när ni är ute på promenaderna i vintermörkret – reflexer gör att du och din hund lättare och snabbare syns i trafiken när ni går.

2.     Köp ett täcke – Valpar, unghundar, korthåriga och/eller tunnpälsade hundar klarar kylan sämre än hundar med tjock och lång päls. Köp ett bra täcke i rätt storlek och hellre för stort än för litet. Vindar kan vara kalla för hunden även vid plusgrader. Tänk också på att det är viktigt att det inte är för varmt (känn med handen mellan täcke/hund). Bra om täcket är vattentätt.

3.     Skor och tassalva – Hundars tassar klarar visserligen kyla på marken bättre än vi människor men det handlar ändå om direktkontakt med snö och is och tassarna måste skyddas. Det finns skor för hundar och smörjande tasskrämer som underlättar för hunden. På vintern saltas gatorna så det är viktigt att ta bort saltet efter promenaden, då detta kan ge torrsprickor. Tassalva behövs bara om hunden har torra tassar/sprickor, salvan mjukgör och tassarna mår bättre tills nästa promenad.

4.     Klipp bort håret mellan trampdynorna (ej korthåriga hundar) – Håret som växer mellan trampdynorna kan klippas bort då det samlar upp snö och bildar snöklumpar. I snöklumparna samlas sand, salt och annan smuts upp och irriterar tassen. Torka av tassarna ordentligt efter promenad för att motverka svamp. Observera: Man ska inte klippa bort tasshåret på korthåriga hundar!

5.     Tvätta tassarna med ljummet vatten – Tänk på att om du duschar av hundens tassar eller päls med varmt vatten när de är kalla så gör det jätteont. Tvätta därför av med ljummet vatten.

6.     Hunden blir tröttare i kyla – Snö och kyla gör det svårare för hunden att röra sig vilket gör det extra energikrävande. Låt hunden vila och bli varm mellan promenaderna och aktiviteterna.  Arbetande jakt- och draghundar kan behöva extra energi under den kallare perioden och då kan det vara bra att ge hunden lite mer mat för att täcka upp för den extra energiåtgången. Generellt sett är dock de flesta hundar lite överviktiga och behöver inte ges extra mat under vintern.

Vintervarning – du skulle inte heller kunna hålla värmen
Precis som att:
Barfotatassar på het asfalt smärtar

 

I samarbete med hundcoachen Seth Sjöbloms blogg

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.