Nära hälften av alla katter och hundar är överviktiga

Närmare hälften av Sveriges alla katten och hundar lider av övervikt. Foderföretaget Royal Canin vill uppmärksamma djurägare på vikten av att ta problemen på allvar.

Övervikt hos katter och hundar kan leda till allvarliga sjukdomar, nedstämdhet, försämrad livskvalitet och ett förkortat liv. För femte året i rad har djurmatsföretaget Royal Canin genomfört sin Hälsobarometer och resultatet 2017 tyder på att nära varannan katt och hund i Sverige är överviktig.

Hälsobarometern genomförs i samband med den årliga veterinärkongressen i Uppsala. Övervikten ser inte ut att minska. En bidragande faktor till övervikt hos sällskapsdjur är förutom för mycket mat och för lite motion att det är vanligt att katter och hundar kastreras eller steriliseras.
– Vid kastrering minskar energibehovet och för att undvika övervikt bör man därför byta till ett foder med lägre energiinnehåll, säger Åsa Dufva, husdjursagronomoch vetenskaplig kommunikatör hos djurmatsföretaget Royal Canin.

I en intervjuundersökning gjord av Novus 2017, på uppdrag av Royal Canin, Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkring, visade det sig att 30% av hundarna är kastrerad och nära 90% av katterna.
-Det är viktigt att djurägaren blir medveten om att man måste se över kosten efter steriliseringen eller kastreringen, det är mycket lättare att bibehålla idealvikten än att banta sitt djur, säger Åsa Dufva.

Att övervikt hos sällskapsdjur ska tas på allvar är något som Royal Canin vill belysa under början av 2018. Fetma är med rätta klassad som en sjukdom, som också kan leda till ett förkortat liv. Det finns många andra sjukdomar som den överviktiga katten eller hunden oftare drabbas av; artrit, diabetes, urinstenar och kroniska inflammationer är bara några av exemplen.

– Det är inte ovanligt att överviktiga djur blir nedstämda och djurägare märker ofta att hunden eller katten kanske inte är lika lekfull och aktiv som förut. I en stor undersökning som Royal Canin gjort i 27 länder visade det sig att katter och hundar som tidigare varit överviktiga blev klart aktivare. Även i tidigare studier har hundar av sina ägare bedömts få en klart bättre livskvalitet efter att ha gått ned i vikt, säger Åsa Dufva.

För viktnedgång rekommenderas mindre mat och mer aktivitet. Liksom människor behöver katter och hundar regelbundna måltider, inget ”snacksande” mellan måltiderna och tiggande bör trigga lek och aktivitet istället för mer mat.

– Vi förespråkar en precis nutrition och då bör maten vägas upp istället för att mätas upp med en måttkopp. Studier har visat att mätning av foder kan leda till en överdosering på hela 80% då det handlar om små portioner som till katt och mindre hundar, säger Åsa Dufva.

Djurägare som tror att deras katt eller hund är överviktig bör ta kontakt med en veterinärklinik som kan ge det stöd som behövs.

– Det finns hjälp att få, riktigt bra produkter för viktminskning i kombination med professionella råd har hjälpt många sällskapsdjur till sin idealvikt, säger Åsa Dufva.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.