Allt flera djur plågas svårt – Få fälls för djurplågeri

Vissa djur vanvårdas svårt och utsätts för lidande. Andra torteras och plågas till döds. Varje år anmäls runt 1 700 fall av djurplågeri. Men väldigt få djurplågare döms till fängelse.

Metro har gått igenom 56 fällande domar gällande djurplågeri från förra året för att ta reda på vilka det är som utsätter djuren för lidande och vad de får för straff.

Tre hundar lämnades ensamma – svalt ihjäl

De tre hundarna lämnades ensamma utan mat och vatten i en och en halv månad. Det blev deras död. Enligt den 27-årige ägaren var han skuldsatt och hotad av kriminella vilket skulle vara anledningen till att han hållit sig borta från sitt hem.
Mannen, som tidigare varit anställd på ett hundpensionat, dömdes för djurplågeri i Blekinge tingsrätt.
Straff: Fängelse tre månader.

Kastade hunden mot balkongräcke

Efter att hunden bajsat på mattan blev den 45-åriga mannen vansinnig. Han slet ut hunden på balkongen och kastade den mot ett räcke av plåt. Därefter hämtade han en golfklubba av järn och slog efter hunden. Ett vittne lyckades stoppa misshandeln.
45-åringen från Stockholm dömdes till en månads fängelse för djurplågeri i Södertörns tingsrätt. Men hovrätten ändrade straffet.
Straff: Villkorlig dom och dagsböter.

Den som fälls för djurplågeri riskerar att straffas med fängelse i högst två år. Men Metros granskning visar att dagsböter var den absolut vanligaste påföljden.
Endast i två av de 56 granskade tingsrättsdomarna blev straffet fängelse. Men i ett av fallen ändrade hovrätten påföljden till villkorlig dom och dagsböter, skriver Metro.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Allt flera djur plågas svårt – Få fälls för djurplågeri

 1. Celia Sager skriver:

  Tragiskt att det finns djurägare, som plågar sina djur.
  Det är också tragiskt att en del Länsstyrelser gör det “ lagligt” själva eller via omhändertagarföretagen, vilket det sällan rapporteras om.
  Lastning av högdräktiga kvigor, djur, som trampas ihjäl vid transport, misskötsel eller ingen skötsel alls efter omhändertagandet..
  Människors tilltro till myndigheter tycks vara stor.
  Det är också tragiskt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.