Små okopplade hundar kan orsaka stor skada – inte minst till sig själv

Det är väldigt många med större hundar som önskat att vi skall belysa frågan om mindre hundar som får springa okopplade och som ofta inte lyder sin ägare utan rusar fram till större hundar innan hundägaren hinner hindra det. Utgången kan vara förödande för den lilla hunden. 

En liten hund förorsakar sällan någon större skada på en stor hund, det argumentet används ofta av ägare till mindre hundar. Många är det som låter sin lilla hund gå lös men få som tänker på att det kan vara förödande att låta sin hund springa lös speciellt om den inte är otroligt väldresserad.

Det är inte bara en och två gånger som hundägare med större hundar, även kopplade hundar har fått stora problem att hålla sin hund då det plötsligt rusar fram en vilt skällande liten lösspringande hund från ingenstans.

Ofta är mindre hundar inte lika väldresserade som en stor hund, det kan bero på att det så lätt går att lyfta upp sin lilla hund eller så har ägaren bara struntat i att träna hunden. Att äga en stor hund som skulle flänga omkring i kopplet på samma vis som man kan se mindre hundar göra är helt oacceptabelt. Det hade aldrig fungerat att äga en oskolad större hund, åtminstone inte bo i tätbebyggelse med den.

Som småhundsägare MÅSTE man tänka på hundens säkerhet – tänk på att hålla hunden kopplad – den kan faktiskt bli ihjälbiten av en större kopplad hund om det vill sig riktigt illa vid ett hundmöte!

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du enligt lag hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Hunden ska i praktiken hållas i koppel och det gäller såväl sällskapshundar som jakthundar.

Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. För att hunden ska få vara lös krävs att du har sådan kontroll över din hund att det motsvarar åtminstone ett osynligt koppel. Hunden får i sådana fall bara vara några få meter från dig och skall kunna kallas in omedelbart.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Små okopplade hundar kan orsaka stor skada – inte minst till sig själv

  1. Annika skriver:

    Väldigt viktig synpunkt!

  2. Pingback: Skadeståndsansvar när en hund sliter sig och blir biten av en annan hund

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.