Skadeståndsansvar när en hund sliter sig och blir biten av en annan hund

Vi skrev tidigare om mindre hundar som rusar fram till större hundar och blir bitna, vi hittade en bra artikel om skadeståndsansvar när en hund sliter sig och blir biten av en annan hund.

En frågeställning till juristen där en mindre hund sliter sig och blir biten av en passerande större hund. Den mindre hundägaren blev förvånad över att försäkringsbolaget dömde båda parter till att betala 50% var av skadorna. Juristen svarar att det är alldeles rätt juridiskt.

I skadeståndslagen anges att man kan vara medvållande till en skada, det leder till att skadeståndet kan sättas ner med den procent som man anses medvållande till skadan (se 6 kap. 1 § 2 st.). I ert fall har skadan uppkommit för att er hund slet sig och sprang fram till den andra hunden, vilket gör er till medvållande till skadan och rottweilerns ägare är därför inte ansvarig för hela kostnaden.

Med hänsyn till det här så har försäkringsbolaget agerat riktigt, de har betalat ut den del som det är rimligt att anta att du skulle få om du tog saken till domstol. Ett rättsfall som tagit upp frågan om medvållande för hundägare är HovR T 30-12 (kan läsas här), i fallet har en hund1 i flexikoppel kommit för nära en större hund2 som då attackerat hund1. Ägaren till hund2 hade gått undan och satt ner sin hund för att bättre ha kontroll över den, ägaren till hund1 ansågs medvållande eftersom hund1 kunnat röra sig relativt fritt i flexikopplet. Skadeståndet sattes ned till 50 %.

läs hela artikeln här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.