Nu är den här: Skydda din hund mot den nya brokiga hundfästingen

En ny fästing som trivs på ängar och fält letade sig i höstas in över gränsen och den kommande perioden med bra väder kommer på allvar att väcka fästingarna till liv. Därför bör hund- och kattägare vara extra uppmärksamma när temperaturerna börjar stiga. Fästingen är en farlig parasit som kan orsaka dödsfall om de fyrbenta inte skyddas av ett fästingmedel. Och enligt en ny studie är det långt ifrån alla husdjursägare som vidtar nödvändiga förhindrande åtgärder.

Nu är det inte längre bara i skogen som husdjursägare måste vara uppmärksamma på fästingar. Den nya fästingen kan, till skillnad från den vanliga fästingen, också bo i öppna landskap, som ängar och fält. Den kallas brokig hundfästing och det finns mycket goda skäl till att vara medveten om dess existens. Den kan bära på en parasit som heter Babesia Canis, som kan ge hundmalaria, eftersom den lever i värdens röda blodkroppar och förstör dem på samma sätt som malaria. Parasiten kan leda till döden för våra fyrbenta vänner och måste därför tas på allra största allvar, säger biologen Martin Sciuto från KSL Consulting:

”Den vanliga fästingen bär på borrelia, men det är ovanligt att hundar dör av det. Detta är dock inte fallet med hundmalarian, som den brokiga hundfästingen kan bära på. Den kan vara livsfarlig om den inte upptäcks i tid. Därför är det viktigt att både hundägare och svenska veterinärer är uppmärksamma på parasiten och att man använder sig av förebyggande fästingmedel.”

Enligt SVA kan importen av brokig hundfästing till Sverige skyllas på fåglar. Hittills har man endast hittat tre fall av brokiga hundfästingar i naturen i Sverige, så ännu är den inte så utbredd i naturen. De växlande temperaturerna skapar grogrund för fästingarnas ökade trivsel. Därför ska husdjursägarna redan nu vara uppmärksamma: ”Fästingarna kommer fram när temperaturen är runt 5 – 7 grader. Det finns även en del som tyder på att brokig hundfästing är mer frosttålig än den vanliga fästingen. Dessutom klarar den av att vara under vatten. Detta innebär att vi måste vara medvetna om en ny fästingart som i värsta fall kan orsaka svåra konsekvenser för våra husdjur och som dessutom finns på fler platser och bryter ut under en längre tidsperiod än vi är vana vid. För att vara på den säkra sidan ska man därför skydda sina husdjur mot fästingar från mars till november”, förklarar biologen Martin Sciuto från KSL Consulting.

Dock skyddas långt ifrån alla husdjur mot bett från fästingar och de sjukdomar betten kan orsaka, trots den ökande risken att bli biten av den vanliga fästingen samt det nya hotet i form av brokig hundfästing. En ny studie av Boehringer Ingelheim, som har utvecklat Frontline, ett av de mest använda fästingmedlen i världen, visar att 30 % av alla husdjursägare varken har använt medel mot loppor eller fästingar under det senaste året.

Men det beror inte på att husdjursägarna inte tar sina fyrbenta vänners hälsa på allvar. Studien visar nämligen att det helt enkelt beror på att många ger upp sin jakt på fästingmedel, eftersom det finns så många på marknaden. De är inte medvetna om hur lättillgängliga bra fästingmedel faktiskt är på apotek. Med mer än tjugo år på marknaden för behandling mot fästingar är Frontline det mest använda medlet med sina spot on-droppar för hundar och katter, som påverkar fästingars nervsystem. Enligt Martin Sciuto bör en förebyggande behandling påbörjas redan nu:

”Om man vill sätta igång en fästingförebyggande behandling ska behandlingen initieras i början av våren när frosten försvinner och man ska fortsätta kontinuerligt under hela säsongen till senhösten, då fästingarna återigen blir inaktiva”.

En fästing överför vanligtvis – dock inte alltid – bakterier 24 – 48 timmar efter det att den har bitit sig fast i värden. Om fästingen har bitit sig fast i hunden finns det en risk att hunden smittas om fästingen är infekterad med bakterien. När fästingarna är fulla av blod släpper de taget och ramlar då av värddjuret för att sprida sina ägg i vegetationen.

 

Källa:

1. Consumer Value Targeting. Frontline, september 2017.

Brokig hundfästing hittad i Sverige Kan vara farlig för både människor och hundar

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Nu är den här: Skydda din hund mot den nya brokiga hundfästingen

  1. Pingback: Forskare varnar: Ny fästing sprids nu i Sverige – kan innebära dödlig utgång

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.