Låt hunden stanna hemma !

Just nu är det så varmt i hela landet att hunden har det allra BÄST HEMMA!

Att dra ned bilrutan eller ställa bakluckan på glänt är inte en trygg lösning! Inne i bilen stiger temperaturen snabbt och kan vara direkt livsfarlig för din hund.

Varm bil – en dödsfälla för hunden

Visst är sommarvärmen härlig, men för en hund som lämnas i en bil kan solen vara direkt livsfarlig. Hjälp oss att sprida budskapet om varför det är så farligt att lämna en hund ensam i en bil vad du gör ifall du ser en hund som du tror är i fara.

Varje år ser vi tyvärr flämtande hundar i heta bilar utanför mataffärer och varuhus, på parkeringsplatser vid badstränder, parker och caféer. Och varje år är det hundar som inte klarar av påfrestningen utan dör av värmen.

Lämna aldrig hunden i en varm bil

Även om det är tidigt på dagen och molnigt ute kan det snabbt bli plågsamt varmt för en hund instängd i en bil. Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. I en varm bil blir din hund stressad och avlider i värsta fall av värmechock.

Så snabbt blir bilen en dödsfälla

För att ta reda på hur snabbt värmen stiger och varmt det verkligen blir har Svenska Kennelklubben genomfört en egen undersökning på en stor öppen parkeringsplats (utan någon hund i bilen, såklart!). Så här blev resultatet:

Resultatet som presenteras i tabellen visar ett genomsnitt, det var vid flera tillfällen betydligt varmare än +52 grader i bilen.

Vid en akutsituation

Om du ser en hund i en varm bil och situationen verkar akut, se till att hunden kommer ut. Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nödvärn. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först.

Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubbens presstalesperson, gästade P1-morgon och berättade om hur man känner igen en hund som lider i värmen och hur man bör agera. Lyssna på intervjun i klippet här.

Text: SKK

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.