Varning – tidig algblomning i år – flera hundar dör varje år av algförgiftning

På grund av det varma vädret har algblomningen startat en månad tidigare än vanligt, se upp för giftalger – de kan döda din hund! 

Just nu avråder Osby kommun alla från att bada i Osbysjön på grund algblomning som kan ge olika typer av besvär. Den senaste tidens varma väder gör att blågröna alger blommar i Osbysjön. Algen kan producera gifter som kan framkalla besvär hos framförallt barn och hundar. Informationen kommer att uppdateras fortlöpande.

Den senaste tidens varma väder gör att blågröna algen cyanobakterien Anabaena lemmermannii blommar i Osbysjön. Denna alg kan producera både nervgiftet anatoxin-a och levergiftet microcystin som ger olika typer av besvär särskilt hos barn och hundar. Andra symtom hos badande är också utslag på kroppen som kan vara badklåda orsakat av fågelparasiten Cercarial dermatitis som utvecklas vid samma temperatur.

Om en hund uppvisar symptom på algförgiftning ska du alltid kontakta veterinär.

Symtom på algförgiftning hos hund

 • darrighet
 • oro
 • hudirritation
 • ögonbesvär
 • diarré
 • kräkningar
 • desorientering
 • vinglighet
 • kramp
 • andningssvårigheter
 • det går inte att få kontakt med hunden

Varje år dör ett antal hundar av algförgiftning och nu är årets algblomning igång. Blågröna alger är en av sommarens stora faror för hundar eftersom de kan innehålla gifter som påverkar levern och nervsystemet. Därför är det viktigt att som hundägare hålla ordentlig koll på de varningar som utfärdas och vara extra försiktig när du vistas vid vatten med din hund.

Läs mera om algförgiftning här

Fakta om farliga alger

Anabaena lemmermannii är en typ av blågrön alg som är mycket vanlig och finns i de flesta svenska sjöar. Algen hör till den typ som kan alstra starka lever- och nervgifter.

Många larm om giftalger gäller just Anabaena lemmermannii, som kan bli extremt giftig då den blommar. Algen flyter på ytan och koncentreras ofta till stränderna då den blommar. Den är lika giftig då den blommar som då den håller på att brytas ner och förintas.

Blomningen kan vara både kraftig och långvarig. Symptom är bland annat huvudvärk, irritation i ögon och halsen, feber, kräkningar och diarré. Även farliga bakterier har hittats i algerna. Barn och hundar är mest utsatta.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.