Ny undersökning: Så hundvänligt är Sverige

Svenskarna älskar hundar! 8 av 10 säger sig tycka om människans bästa vän, och vi är måna om hundarnas hälsa. Doggy har undersökt svenskarnas attityd till hundar och hundägande – undersökningen visar att det svenska samhället är hundvänligt, samtidigt som det finns en tydlig gräns för hur gärna svenskarna vill träffa hundar i det offentliga rummet.

”Hur hundvänligt är Sverige?”, den frågan besvaras i en ny undersökning som Sveriges största hundfoderproducent, Doggy, har låtit genomföra bland över 1000 svenskar. I undersökningen utforskas svenskarnas attityder till hundar och hundägande, och svaret är tydligt: vi gillar och månar verkligen om våra fyrbenta vänner!

Intressanta insikter från undersökningen:

 • 8 av 10 svenskar tycker om hundar.
 • En majoritet av svenskarna är positiva till hundar i offentliga miljöer.
 • 1 av 5 har en hund i sitt hushåll.
 • Mer än hälften av de som inte har hund idag skulle vilja ha det. Men 69 % anser sig inte ha tiden som krävs, och 44 % tror att de skulle bli för bundna.
 • 20% av svenskarna har hund idag.
 • 43 % av svenskarna vill ha hund. 37% av svenskarna har inte, och vill inte heller ha, en hund.
 • 8 av 10 tycker att Sverige är hundvänligt.
 • 58 % tycker att hundar ska vara välkomna i offentliga miljöer. Bland hundägarna är det 75 % som tycker att hundarna borde vara välkomna.
 • 3 av 4 upplever hinder med att ta med sig hunden i offentliga rum, till exempel av respekt för de som är hundrädda eller allergiska.
 • 8 av 10 tycker det är bra för den mentala hälsan att umgås med hundar. Detsamma gäller för den fysiska hälsan.
 • 91 % av hundägarna upplever att deras mentala och fysiska hälsa förbättras av att ha hund

 

– Vi vill att Sverige ska bli världens mest hundvänliga land! För att ta reda på mer om hur vi kan nå dit har vi låtit genomföra undersökningen. 200 000 hundar äter mat från Doggy och det känns självklart för oss att bidra till bättre liv för våra hundvänner, inte bara genom matskålen. Att 8 av 10 tycker om hundar är glädjande. Men ännu gladare blir vi över att hundägarna är lyhörda inför vad deras hundar behöver. En hund som inte trivs i en viss miljö ska heller inte behöva vara där, säger Frida Bresander, Brand Manager för Doggy.

Svenskarnas hänsyn till hundarna lyser igenom i undersökningen. 7 av 10 hade gärna haft en hund, men avstår eftersom de inte anser sig ha tillräckligt med tid. 4 av 10 hundägare undviker att ta med hunden till offentliga miljöer, med hänsyn till att den kan bli stressad av att vara med på exempelvis en restaurang eller i kollektivtrafiken.

– Det visar att svenskarna verkligen bryr sig om hundarnas behov. Det är viktigt att vi tar hänsyn till både människor och djur när vi bygger ett hundvänligt Sverige. 8 av 10 tycker att både den mentala och den fysiska hälsan förbättras av att umgås med hundar. Frågan framöver är hur vi kan arbeta för att hunden ska ha en mer naturlig plats i vårt samhälle, samtidigt som vi tar hänsyn till exempelvis allergiker, säger Frida Bresander.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ny undersökning: Så hundvänligt är Sverige

 1. Pingback: Hunden – Människans bästa vän

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.