Se upp med vattenlekar – låt inte hunden svälja stora mängder vatten

Ifjol somras fick Jen Walsh, 42, från USA en chock då hon lekte med sin tvååriga schanuzer Hanz, och kastade pinnar åt honom i vattnet. Hanz älskade leken och simmade glatt ut för att hämta pinnar och bollar i vattnet.  

Efter en och en halv timmes lek slutade hunden skaka av sig vattnet då den kom iland med leksaken, den såg slö ut och kissade mängder. Till sist föll hunden plötsligt ihop och verkade må mycket dåligt. Trots att ägarna åkte i ilfart till veterinären fanns det inget de kunde göra för att rädda hunden, han var redan död.

Hunden Hanz hade drabbats av en vattenförgiftning, även känt som hyponatremi.

Hunden hade fått i sig alldeles för mycket vatten när han hade hämtat pinnarna och simmat in till sin ägare – med munnen öppen. Eftersom Hanz hade fått så mycket vätska i sig hade salthalterna i hans blod sjunkit, vilket kallas hyponatremi, och orsakat hans död.

Denna ”sjukdom” dödar flera hundar varje år. Även om om det inte är jättevanligt är det bra det att känna till att det kan hända och i vilka situationer risken är extra stor.

Tillståndet orsakas av ett överdrivet vätskeintag, vilket gör att kroppen förlorar natrium.

Det gör att kroppens celler börjar fyllas med vatten och sväller. Om celler i hjärnan sväller påverkar det hjärnan och centrala nervsystemet, vilket tyvärr kan leda till att hunden dör, skriver newsner.

Tvärtom, men likväl farligt, kan det vara om hunden simmar i saltvatten och sväljer stora mängder. Har din hund druckit saltvatten och kräks, tar du bort mat och vatten några timmar så att magen får lugna sig. Ge sedan vatten i små portioner. Går det bra kan hunden få fri tillgång till vatten, klarar den det går det bra att ge mat i små portioner. Symtomen vid saltförgiftning är fortsatta kräkningar, trötthet, diarré, stelhet eller kramper. Kontakta genast veterinär om du misstänker saltförgiftning, skriver Härliga hund.

Symtom

Letargi
Svaghet
Förvirring
Illamående / kräkningar
Kramper
Slöhet
Koma

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.