3 av 4 krossar bilrutan inom en kvart ​– Så gör du för att hjälpa en hund i en varm bil

Bilden är Arken Zoo’s som sändes ut i samband med pressmeddelandet- tabellen nere är vetenskapligt bevisad av SKK och mera tillförlitlig. 

En av de vanligaste orsakerna till värmeslag hos hundar är att vistas i en varm bil under soliga dagar. Trots att många är medvetna om detta är det ingen ovanlig syn i Sommarsverige. Enligt en ny undersökning från Arken Zoo kan så många som 95 % tänka sig att krossa rutan på någon annans bil om de ser ett djur därinne – och en majoritet skulle göra det inom en kvart. Här är vad du ska göra om du är orolig för en hund instängd i en varm bil.

Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar. På bara några minuter kan temperaturen i en bil stiga till uppåt +50 grader om det är sol ute. Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, har i en ny undersökning frågat 1351 hund- och kattägare om sommarvärmens påverkan på deras husdjur. På frågan om de skulle kunna tänka sig att krossa någons bilruta om de ser en hund därinne svarar så många som 95% att de skulle göra det. Risken för värmeslag är stor i en varm bil, även om fönstret har en öppen glipa, och det kan leda till stora skador och i värsta fall döden.

Många vet också att under varma sommardagar kan bara några minuter vara skillnaden på liv och död. Med det i åtanke svarar 48% att de skulle krossa rutan efter 5–15 minuter medan 28% inte skulle vänta längre än 5 minuter. Resterande 34% skulle vänta mellan en kvart och en halvtimme eller uppemot en timme innan de skulle röra bilen.

Värmen kan vara farlig för våra pälsdjur, inte minst när det gäller hundar med tät och mycket päls. 86% svarar i undersökningen att de märker av att deras hund är för varm på sommaren, vilket kan innebära en risk för överhettning och värmeslag.

– Verkar hunden orolig, har svårt att andas, dreglar mycket, vinglar eller till och med kollapsar har den med stor sannolikhet drabbats av värmeslag, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo. Förhoppningen är att ägarna ska vara uppmärksamma på hundens mående och inte lämna den i en parkerad bil, men vi ser även i vår undersökning att det finns många förbipasserande som är djurvänner och kan rädda livet på en instängd hund genom att försöka kontakta ägaren, larma polis och i nödfall krossa bilrutan. Försök att i största mån undvika att lämna ditt husdjur ensam i bilen.

Så agerar du om du ser en hund i en varm bil:
* Försök hitta bilens ägare
* Om du inte hittar ägaren, ring polisen
* Notera registreringsnummer
* Notera kontinuerligt klockslag
* Försök få en bild över lufttillförsel och ventilation
* Krossa rutan i nödfall. Ha helst ett vittne till att du gör det och varför
Källa: polisen.se

Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät under juni 2018. Totalt deltog 1351 personer i undersökningen

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.