Sommarens faror för hund och katt

Heta bilar, ilskna huggormar, krossat glas och fästingar som sprider smittor är bara några av de faror som katter och hundar kan utsättas för under sommaren. Här samlar vi tipsen som hjälper dig att förebygga de vanligaste olyckorna sommartid och som också hjälper dig att agera rätt om något ändå skulle hända.

Varmt i bil
Under sommaren blir det snabbt extremt varmt i en parkerad bil. Om det är 22 grader utomhus kan temperaturen stiga upp till 85 grader. Lämna därför aldrig hunden eller katten själv i bilen. Ser du ett varmt djur i en bil bör du försöka kontakta djurägaren så fort som möjligt. Om det är akut kan du istället ringa polisen på 112.

Getingar
Ett eller två stick är oftast ingen fara för hunden eller katten. Får den däremot fler stick bör man uppsöka veterinär. Stick långt bak i munnen kan ge andningsbesvär som brukar försvinna efter ett par timmar. Det är alltid bra att ringa och rådfråga en veterinär.

Blågröna alger
Den här typen av alger producerar ett gift som hunden utsätts för om den slickar i sig vatten. Även om hunden bara får i sig en mun vatten ska du uppsöka veterinär. Hunden kan få leverskador, neurologiska skador och skador på mag- och tarmsystemet.

Huggormar
Om hunden eller katten blir biten är det viktigt att den inte rör sig. Giftet sprids snabbare från bettet ut i kroppen vid rörelse. Om det är möjligt ska du lyfta och bära djuret. Låt bettet vara i fred och åk direkt till veterinär, även om djuret inte är påverkat.

Fästingar
De smittor som fästingen sprider kan ge allvarliga problem och djuret kan vara allt från rejält påverkat – vinglig och feber – till att bara vara mer trött än vanligt. Om du hittar en fästing på din katt eller hund är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt.

Det finns många olika fästingmedel som kan ge ett bra skydd. Däremot är det viktigt att aldrig använda fästingmedel anpassade för hund på katten.

Skärsår
Om hunden eller katten skär sig på krossat glas kan du bandagera såret. Blöder det igenom kan du lägga på ett till bandage. Ta då inte bort det första bandaget. Om djuret får djupa skärsår bör man åka till veterinären.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.