Länsstyrelsen varnar för smitta av Rävens dvärgbandmask till hund

Rävens dvärgbandmask har återigen upptäckts i några rävspillningsprover som insamlats i april i år. Proverna togs i ett mycket begränsat område i Gnesta där smittan hittades redan 2013.

Länsstyrelsen uppmanar ägare till hundar som jagar eller ofta går lösa i området att behandla sina djur med ett avmaskningsmedel, skriver svt.

Läs mera om Rävens dvärgbandmask här

Människor kan smittas

Rävens dvärgbandmask hund

Om du har en hund som ofta jagar eller tränas lös i området uppmanar SVA att du behandla den med ett avmaskningsmedel som innehåller substansen prazikvantel.

Det finns också receptbelagda preparat i andra beredningsformer än tabletter om du har svårt att medicinera ditt djur. Kontakta då din veterinär, källa Svensk Jakt

  • Räven är det vanligaste värddjuret, men även djur som hund, katt, lodjur och mårdhund kan bära på parasiten. Om dessa djur smittas sätter sig masken i tarmen och ägg utsöndras till omgivningen via avföringen.
  • Smittan förekommer i stora delar av världen, främst i norr.
  • Fall hos människor är ovanliga, men allvarliga eftersom sjukdomen är svårbehandlad. Människor kan smittas om de sväljer maskägg. Inkubationstiden är oftast flera år, cirka 5-20 år.
  • Sjukdomen kan förekomma i kroppens alla organ och vävnader, i form av cystor som utvecklas långsamt. Besvär från buken och gulsot kan uppträda och det krävs många år av behandling med maskmedel för att bli frisk.
  • Det har aldrig rapporterats om att någon människa smittats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.