En utredning har gjorts om de finska jaktspetshundarnas härstamningshistoria och släktskapsförhållanden till andra hundraser i dess närområden

För de ursprungliga finska jaktspetsarna representerar idag 3 raser: karelsk björnhund, finsk spets och norrbottenspets/pohjanpystykorva. Raserna har sedan länge ett särpräglat utseende men deras härstamningshistoria samt släktskapsförhållande till andra spetshundsraser i dess närområden har varit okända.

I samarbete av Östra Finlands universitet och Genoscoper Oy publicerade man nyss en undersökning om kartläggning av hundarnas ärftlighet och där upptäckte man att de finska raserna bildade en egen genetisk gren varav de närmaste släktingarna är laika raserna i öst. Skandinaviska spetshundar i sin tur hör till västliga hundraser och de inhemska raserna skiljer sig märkvärdigt från dessa, trots att de ligger geografiskt sett nära.

De inhemska rasernas släktskap har blandats då de korsats med renvallhundar och de har lämnat spår i finnspetsen och norrbottenspetsen men inte i karelska björnhunden. Även effekterna av stövare förekommer i liten mängd i alla jaktspetshundars bakgrund. Förflyttning av eftersökta jaktegenskaper till olika hundtyper verkar ha varit vanligt innan raserna började bilda sig.

I undersökningen kartlades också genetiska skillnaderna mellan raserna och skillnader inom rasen. Finsk spets och norrbottenspets är i praktiken syskonraser, fastän finnspetsen har förändrats med kraftig avel i förhållande till stamhundarna medan norrbottenspetsen ligger ännu nära intill stamhundarna. Inom rasen finsk Lapphund verkar det skiljas åt med både bruks- och utställningslinjer i populationen, men i de finska jaktspetsarna kunde ingen sådan förändring konstateras.

Karelsk björnhund, finsk spets och norrbottenspets representerar än idag bevarade jaktspetsar som troligtvis har utvecklat sin särprägel i östra Fennoskandien. Detta har finländarna ett speciellt ansvar att värna om. Den första vetenskapliga undersökningen om inhemska jakthundrasers härstamning, hedrar tillika Suomen Pystykorvajärjestö – Finska Spetsklubben ry 80. jubileumsår.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.