Varning för valpfabriker i Norge

Allt eftersom reglerna för import av hund har stramats åt i Norge har ”valpfabriker” poppat upp i landet. Det är en lönande affär, inte sällan säljs valpar av blandras för 10 – 20 000 norska kronor på sajter som finn.no och andra internet sidor.

Rådet för dyreetikk säger att antalet hunduppfödare har ökat i Norge. De varnar folk från att köpa hund från de som rådet beskriver som valpfabriker.

Jag trodde verkligen inte att det var så i Norge och jag blev överraskad då jag förstod i vilken utsträckning det sker, säger Inger-Lise Andersen som är ordförande i Rådet for dyyreetikk.

Rådet for dyreetikk är utnämnt av Landbruks- og matdepartementet, och är ett oberoende organ för att bedöma etiska förhållanden kring djurhållning.

Med valpafabriker avses detta vara oseriösa uppfödare som avlar på rashundar, blandraser miniatyrhundar i större skala utan att beakta djurens välbefinnande eller ta hänsyn till djurets hälsotillstånd. Syftet är att tjäna pengar, och konsekvenserna är enligt Andersen djur som lider av aveln och valpar med genetiska sjukdomar.

Så som reglerna är idag kan vem son helst starta uppfödning av hundar. Det finns tikar som sitter instängda i källare, som utnyttjas till kull efter kull. Sjuka hundar används i avel och ingen regelrätt kontroll av verksamheten finns.

En kvinna hade 40-60 hundar i sitt hem, 30 av hundarna satt instängda i transportburar som var staplade på varandra mot en vägg.

Vill ha strängare regler för uppfödning av hund

Rådet vill ha strängare regler för uppfödning av hund, alla som håller på med regelrätt uppfödning bör ha registreringsplikt. Alla hundar skall säljas med köpekontrakt och vara ID-chip märkta och ha något slag av papper som visar att hunden är frisk, skriver abcnyheter.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.