Giftiga larver invaderar svenska björkhagar – har dödat får och hundvalp

Den giftiga larven Blåsvart björkstekel har kommit till Halland, ifjol dog en hundvalp som fått i sig larven. Nu uppmanar länsstyrelsen lantbrukare att se upp så att inte djuren äter larven, för det kan leda till döden.

Larven är så pass giftig att det kan leda till döden om man äter av den. I Danmark dog 1984 ett 50-tal får efter att ha ätit av larven, och i Skåne dog förra året en hundvalp som fått i sig larven.

Den blåsvarta björkstekeln har slagit till. Dess larver bär på ett mycket potent gift, starkt nog att döda.

Människor ska inte var direkt drabbade men larverna är livsfarliga för betande djur. Giftet leder leverskador som kan vara dödliga. Larverna har ett gift som liknar det som finns i vit och lömsk flugsvamp. Det angriper levern, och dödar inom 35 timmar.

Första gången larven hittades i Sverige var 2002 i Skanör i Skåne, och sedan dess har den spritt sig norröver i Skåne, skriver SVT. De har rört sig norrut ett par tre mil om året. Nordligaste observationen i Skåne är i Bromölla. Den finns även i Halland och förmodligen snart även i Småland och Blekinge.

Larven har också tagit sig in i Småland, den har upptäckts i Vittaryd i Ljungby kommun, och det verkar nu bara vara en tidsfråga innan den giftiga larven spridit sig vidare genom Småland och blivit en etablerad art här.

Giftet – lophyrotomin – är närbesläktat med det gift som finns i vit och lömsk flygsvamp. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ger rådet att inte ha betande djur i hagar med björkbestånd under augusti och september om man misstänker att björkstekel finns i området. Under just dessa månader lämnar larverna träden för att gräva ner sig i marken för att övervintra. Då kan det bli stora mängder larver på marken som djur som betar kan få i sig. Giftet ger leverskador.

KÄNN IGEN LARVEN

Blåsvarta björkstekelns larver är 1,5 – 2,5 centimeter långa, gula med svarta längsgående ränder. Larverna har tre par kraftiga svarta bröstfötter samt små bukfötter på undersidan av resten av kroppen. Den påfallande färgteckningen är en varningssignal som annonserar dess giftighet. Därför undviker fåglar att äta dem. Varningsfärgerna fungerar bäst när de sitter många tillsammans, så därför förekommer de alltid i stora grupper.

Den fullvuxna björkstekeln är blåsvart, 1-1,5 cm lång och flyger ganska långsamt över gräset och i björkkronorna. Den svärmar i juni och lägger äggen inuti björkens bladkanter, som får en liten bula över varje ägg.

Stekeln är svår att bekämpa. På trädgårdsmark kan man möjligen bevattna med något systemiskt gift som gör björkbladen giftiga för larverna. Giftet bör i så fall spridas när larverna är små i början av juli.

Källa: Skogsstyrelsen

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.