Många hundattacker – upprörda röster och krav om omhändertagande på sociala medier

I onsdags kväll blev en hund ihjälbiten av en annan hund inne på hundrastgården i Munkmora. Polisen skrev en anmälan om brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter.

En vecka dessförinnan skedde en hundattack i Fisksätra, där en hund bet ett ettårigt barn i benet.

Men inte i något av fallen blev hundarna omhändertagna, vilket har skapat diskussion i lokala Facebookgrupper, skriver nvp.

En större uppbunden hund ska ha attackerat och bitit ihjäl en mindre hund på ett torg i Sävedalen, Partille, utanför en affär. Många förbipasserande försökte ingripa men då var det redan försent. Den lilla hundens ägare skall ha skrikit av sorg och förtvivlan över att se sin hund bli ihjälbiten.

Många ställer sig frågande till varför hundarna inte omhändertas, men det är inte så lagen fungerar idag. Det är ytterst sällan polisen omhändertar en hund efter en attack.

Efter en hundattack görs en anmälan enligt tillsynslagen till länsstyrelsen, som kan fatta beslut om föreläggande, till exempel att hunden måste ha munkorg.
Följs inte detta föreläggande, kan det leda till böter för hundägaren.

Om hunden går till attack igen kan länsstyrelsen besluta att skärpa föreläggandet eller att omhänderta hunden. Efter undersökningar av hunden kan man därefter fatta beslut om den ska återlämnas, överlåtas eller avlivas.

effe_balance

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.