Var tredje valp blir sjuk under sitt första år

Redan under det första levnadsåret besöker var tredje valp veterinären. I många fall är orsaken till veterinärbesöken något som valpägaren enkelt kan förebygga hemma med hjälp av rätt kunskap. De vanligaste diagnoserna är att valpen haltar eller kräks. Här kommer tips från Agnes Fabricius på Agria Djurförsäkring.

De flesta valpar är pigga och energiska, men trots det besöker var tredje valp veterinären under sitt första levnadsår på grund av skador och sjukdomar. Men genom ökad kunskap kan valpägare undvika farliga situationer och ta ansvar för att valpens välmående.

– Självklart ska man gå till veterinär om valpen blir sjuk. Men många skador och sjukdomar kan förebyggas i hemmet. Vi vill att flera valpägare ska känna större trygghet med ökad kunskap och rätt stöd vid behov, säger Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring.

Vanliga orsaker som kan ställa till det för valpen är exempelvis foderbyte, att den tuggar i sig något olämpligt, för långa klor eller överdriven rengöring av öron. Ett tips är att känna igenom valpens kropp varje dag för att upptäcka eventuella förändringar. Ibland kan det räcka med att konsultera veterinär digitalt och vårda valpen hemma.

– Osäkra valpägare kan be om råd av sin uppfödare som ofta är kunnig och van vid de vanligaste valpsjukdomarna. Det kan också kännas tryggt att få en första veterinärbedömning via FirstVet, säger Agnes Fabricius.

Valpar som är försäkrade i Agria får gratis sjukvårdsrådgivning via FirstVet – för frågor om omvårdnad och hantering är det bättre att kontakta uppfödaren eller annan hundkunnig person.

Det är alltid viktigt att kontakta veterinär i akuta fall till exempel om valpen har ett nedsatt allmäntillstånd, sämre törst eller aptit, om febern stiger upp mot 39 grader samt vid ihållande eller blodblandad kräkning eller diarré.

De vanligaste diagnoserna hos valpar i Sverige är:

  1. Hälta
  2. Kräkning
  3. Akut öroninflammation
  4. Diarré
  5. Mjölktänder

De vanligaste valparna i Sverige är:

  1. Blandras
  2. Labrador retriever
  3. Golden retriever
  4. Schäfer
  5. Jämthund

Mer info om valparnas vanligaste diagnoser

Hälta
Hoppar valpen på tre ben? Börja med att kika i tassen om något har fastnat, därefter kan du leta efter svullnader eller smärta i benet. Ett tips är att också ta tempen, normal temperaturen ska ligga mellan 37,5-39 grader. Tillfällig hälta kan bero på panostit (tidigare kallat växtvärk), de större raserna kan också drabbas av tillväxtstörningar som ofta visar sig med smärta i lederna. Hälta som inte ger med sig efter ett par dagar ska undersökas av veterinär.

Kräkningar & diarré
Kräkningar och diarré är vanligt hos valpar som ofta orsakas av att den ätit något olämpligt eller bytt foder, men det kan också handla om en infektion eller parasit. Förebygg problemen genom att låta hunden få samma foder som den fått hos sin uppfödare, men också genom vaccination och avmaskning.

Se till att valpen får rikligt med vatten och ställ undan matskålen i maximalt några timmar. Oftast blir valpen bra genom en skonsam diet av exempelvis små portioner med kokt ris och kokt fisk 6-8 gånger per dag under tre till fyra dygn. Återgå till successivt vanlig kost när valpen mår bättre. Oftast upphör problemet inom 12-14 timmar. Rådgör med veterinären om valpens allmäntillstånd blir sämre, vid blodspår i kräkning eller diarré samt om valpen får feber.

Öroninflammation
Är valpen röd i örat, luktar det illa eller är det ovanligt mycket sekret i öronen? Enstaka öroninflammationer kan alla valpar råka ut för, och det kan bero på en mängd olika orsaker som fukt i örongången efter bad eller överdriven rengöring. Upprepade problem kan vara ett första tecken på allergi. Ta valpen till veterinären för hjälp vid upprepade öroninflammationer.

Mjölktänder
Vid 6 månader ska valpen ha fått sina permanenta tänder.  Ett vanligt problem är att mjölktänderna inte har lossnat och valpen kan behöva hjälp.  Kontakta veterinär om valpens mjölktänder inte har lossnat vid cirka 6 månaders ålder.

Klåda
Alla valpar kliar sig emellanåt utan att det behöver vara onaturligt. Men om klådan blir intensiv och irriterar valpen så den inte kan sova eller kliar upp sår är det dags att hjälpa den lilla. Det handlar oftast om parasiter, som rävskabb och löss, eller ett första tecken på allergier.

Urinvägsinfektion
Drabbar oftast unga tikar som är hormonellt omogna och mer mottaglig för urinvägsinfektioner. Valpen blir ovanligt kissnödig med små skvättar och olyckor inomhus kan ske även om den hunnit blir rumsren. Här går det att förebygga problemet med regelbunden rastning, undvik att den sitter på kallt underlag och har god tillgång till vatten.

Främmande kropp i matsäcken
Valpar är nyfikna och tuggar på det mesta, och det händer att den sväljer olämpliga saker. Undvik problemet genom att plocka undan grejor i hemmet, och håll ett öga på valpen utomhus. Ge istället valpen en trygg leksak att leka med. Om du misstänker att den svalt något – var särskilt uppmärksam på kräkningar, nedsatt allmäntillstånd eller blodblandad avföring – då är det dags att kontakta veterinären.

Klobrott
Lär valpen klippa klorna i tidig ålder, och undvik klobrott genom att regelbundet hålla klorna i trim. Ett klobrott gör riktigt ont och pulpan kan börja blöda, tvätta då tassen med koksaltlösning och bandagera. Ibland måste klokapseln tas bort under smärtlindrande och lugnande medel, rådgör med veterinär för lämplig behandling.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.