Fem dyraste hundraserna i världen

Har du någonsin undrat hur dyr en hund egentligen kan vara? Nu behöver du inte undra längre! Vi listar de fem dyraste hundraserna i världen.

Fem hundraser för de rika

Hundar har, sedan de domesticerades, avlats i oändlighet vilket lett till den diaspora av raser som finns idag. Karaktäristiska egenskaper har framhävts, eller eliminerats, för att skapa hundar ämnade för specifika syften och ändamål. Därför pratar man om att vissa hundar är särskilt aggressiva, lojala, och beskyddande. Det finns i blodet så att säga.Det behöver inte kosta en förmögenhet idag att skaffa hund, men de som letar efter så kallade renrasiga hundar får ofta gräva djupt i plånboken.

Slädhundar Foto:cocoparisienn

När man pratar om att en specifik hundras är dyr så gäller detta främst hundar inom rasen som har en ”ren” stamtavla. Det finns hundsläkter som exempelvis har särskilda biologiska egenskaper, som ett typiskt mönster på pälsen eller distinkta visuella drag som får dem att sticka ut från andra hundar av samma ras. De dyraste hundarna i världen köps av människor som är ute efter just dessa särdrag och i vår moderna tid har vissa raser blivit på modet. En av de senaste hundarna som blivit populära är Chow Chow. Tidigare har det varit populärt med Chihuahua, men det här med att hundraser används för att komplettera ens image är inget nytt fenomen. Rasen Löwchen är en av de mest sällsynta hundraserna idag, då de under medeltiden och renässansen traditionellt ägdes av adelsmän. Sällsynta hundraser har över de senaste åren ökat i pris och för att orientera dig i uppsjö av exklusiva hundraser har vi här listat några av de fem dyraste hundraserna i världen.

1. Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff har använts i Tibet som fårhund på grund av dess fantastiska modighet och lojalitet. Den har varit en bra hund för ändamålet även om den är sällsynt. Rykten i Kina säger att hunden har utvecklats från lejon, men detta är inget som har bekräftats. Rapporter indikerar att en renrasig tibetansk mastiff såldes till en kinesisk kolbaron för 13 miljoner kronor i mars 2011, vilket gör den till världens dyraste hund.

2. Löwchen

Den sällsynta rasen Löwchen har en häftig prislapp. Rasen är sällsynt då den främst ägdes av adelsmän förr i tiden, namnet betyder lejonhund på tyska. Om du vill lajva adelsman från 1700-talet så kan du få punga ut med så mycket som 10,000 USD eller 90 000 kronor om du vill ha den här accessoaren.

3. Chow Chow

Som nämndes ovan är detta en mycket populär hundras idag och med popularitet kommer oftast en hög prislapp. Chow Chow är en av få urtida hundraser som finns kvar idag. Rasen tros komma från norra Kina där har den lite olika namn. Ett av dem är Songshi Quan vilket betyder fluffig lejonhund. Som namnet indikerar har de en väldigt fluffig päls, men hunden har även kallats Tang Quan, vilket betyder hund från Tang-dynastin. Många tror att Chow Chow har använts som modell för stenstatyer vid buddhistiska tempel. Priset för en valp ligger mellan 3000-8500 USD, över 70 000 kronor.

4. Faraohund

Faraohundar har fått sitt namn för att de efterliknar hundar som avbildas på egyptiska väggmålningar. Genforskning har dock visat att hundarna inte har något som helst med Egypten att göra. De kommer i själva verket från Malta. Ett intressant karaktärsdrag för Faraohundar är att de rodnar på öronen och nosen när de blir uppspelta. För de som ställt in siktet på en sådan hund får räkna med priser mellan 2500-6500 USD eller cirka 60 000 kronor för vissa arter.

5. Akita

Foto: esmalen       Akita i solen

Den vackra rasen Akita delas typiskt in i två olika underraser. Rasen härstammar från norra Japan, och det är denna typ som är dyrast att införskaffa. Den japanska hunden kallas oftast för Akita Inu, eller japansk Akita. Den andra rasen kallas för amerikansk Akita. Skillnaden mellan de två raserna är minimala, men för den som vill ha den ursprungliga japanska rasen så kan en valp kosta mellan 1500-4500 USD eller upp till 40 000 kronor.

Om du har budgeten för det och gillar att omge dig med exklusiva ting så kan en av dessa hundarna vara perfekt. Men det är också viktigt att tillägga att hundar är individer som kräver mycket uppmärksamhet och kärlek. Stor övervägan bör alltid göras innan man skaffar ett husdjur, för det är trots allt ett engagemang som ska sträcka sig över hela djurets livstid.

 

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 Response to Fem dyraste hundraserna i världen

  1. heffaklumpens skriver:

    och alla dessa går att få tag i för ca 15.000 kr i Sverige…..renrasiga med stamtavla 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.