Kända konstverk med hundar

 

Hunden är sannerligen ett fantastiskt djur och alla dess fina egenskaper går knappt att räkna. Oavsett utseende och storlek har hunden funnits vid människans sida i tusentals år och forskare fortsätter att flytta tillbaka tidpunkten då vi började att bekanta oss med hunden allt eftersom nya arkeologiska fynd hittas.

Hunden har följt oss i vått och torrt och gått från att hjälpa till vid jakt och vakt till att nu vara superhjältar som hjälper såväl poliser, brandmän och vårdpersonal. De fyrbenta vännerna har även varit en stor inspiration till några av världens mest kända konstnärer och de har figurerat i flera verk.

De äldsta målningarna

I sökandet efter att ta reda på hur hunden, som i grund och botten ändå är ett rovdjur, kom att flytta allt närmare oss människor har man hittat ett flertal avbildningar och mänskliga lämningar dedikerade till av tamhundarna. På olika platser i världen, från Asien och Afrika till Nordamerika och Europa, har man bland annat hittat gravplatser där hundarna fick samma hyllningar som människorna och det var inte ovanligt att hundarna begravdes tillsammans med sina ägare. De äldsta lämningarna man har hittat av tamhundar går tillbaka 10 000–12 000 år.

Avbildningarna och målningarna som man har hittat är nästan lika gamla. Man har hittat vad man tror är hundar på grottmålningar från den tidiga stenåldern och de äldsta avbildningarna finns i södra Afrika och tros vara 12 000 år gamla. Det finns avbilder av hundar i nutida Irak som dateras tillbaka 6500 år f.v.t. och det finns egyptiska gravmålningar av olika hundraser från 2000 f.v.t.. Det är heller inte bara konstverk som man har hittat. När man utforskade staden Pompeii, som ödelades helt i ett vulkanutbrott år 78 e.v.t., hittade man mosaik som föreställde hundar vid ingångarna till flera bostäder med texten ”Varning för hunden”.

7 kända hundkonstverk

Det ska nämnas att det finns mängder av målningar och skulpturer som föreställer hundar och det går inte att sammanställa dem alla i en enda artikel. Så, vi har valt att lista de som tillhör de mest kända verken och som de flesta kanske känner igen.

”A Friend in Need” av Cassius Macellus Coolidge: ”Dogs playing poker”, som föreställer ett gäng hundar som spelar poker, är troligtvis den mest kända hundmålningen. Men det här är inte målningens riktiga namn, utan vad den kom att kallas i folkmun. Målningen gjordes som en del av en serie med 16 liknande målningar som beställdes i slutet av 1800-talet. Sett till åldern är det troligtvis seven card stud som de spelar. Det här var den vanligaste varianten i USA under den tiden och som uppskattas än i dag, trots att andra versioner har blivit populärare tack vare att kortspelet har gått in i en ny guldålder på internet.

”Luncheon of the Boating Party” av Pierre-Auguste Renoir: När man tänker på Renoirs målningar tänker man kanske inte direkt på hundarna i dem. Men om man tittar lite närmre så ser man att de ofta finns i bakgrunden och att de faktiskt ger målningen ”pricken över i:et”. I den kända fest-målningen Luncheon of the Boating Party ser man en svart skotsk terrier bli ompysslad av sin ägare eller annan festdeltagare och det ger en extra känsla till målningen.

”Itzcuintli dog with me” av Frida Kahlo: Frida Kahlos kärlek till hundar är lika känd som hennes målningar och av 143 målningar är 55 av dem självporträtt med någon av hennes hundar. Genom åren hade hon flera mexikanska xoloitzcuintle, som är en mycket ovanlig ras som aztekerna ansåg var värdefull. Efter att hon var med i en bussolycka gick hon så långt att hon kallade sina hundar för barnen hon aldrig fick.

 

”Le Chien” av Pablo Picasso: Picasso är lika känd för sina kärleksaffärer som han är för sin konst, men det fanns en kärleksaffär som var något extra. Trots att han hade flera hundar var hans tax Lump något extra och Picasso, som avbildade honom i målningen ”Le Chien” (hunden), beskrev honom som: ”Han är inte en hund, han är inte en liten man – han är något extra”. Lump dog tio dagar innan Picasso, som själv somnade in den 29 mars 1973. ”Dachshund” av Andy Warhol: Andy Warhol gillade precis som Picasso taxar och hans popmålning Dachshund har tryckts i mängder av upplagor som hängs i såväl hem som butiker och restauranger. Hans hund Archie, som var hans stora inspirationskälla under 70-talet, följde med honom överallt och satt till och med på möten och under intervjuer med tv och tidningar.Frågor som konstnären själv inte ville svara på brukade han skämtsamt lämna över till Archie.

”Balloon Dog” av Jeff Koons: Det här är inte en målning men den måste ändå nämnas när man pratar om konstverk som föreställer hundar. Det är en rent ut sagt både bisarr och häpnadsväckande hundskulptur som Jeff Koons har skapat, och den har kallats både ikonisk och tacky. Den enorma figuren som mäter ca tre gånger tre meter föreställer en ballonghund och är tillverkad i rostfritt stål. Balloon dog tillhörde serien Celebration och den har sedan 1994 kopierats i flera mindre upplagor.

Givetvis ska vi inte glömma att nämna Charles Schulz som skapade karaktären Snoopy, eller Snobben som han heter på svenska. Inspirationen för den omtyckta hunden kom från hans barndomshund Spike och han har sagt att han försökte överföra kärleken för sin hund till seriefiguren – något som han verkligen lyckades med.

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.