Undvik julens faror – När bör jag kontakta veterinär?

 


Julen närmar sig och förberedelserna har börjat i flera hushåll. Det julpyntas, bakas och lagas mat – något som kan vara väldigt intressant för våra fyrbenta vänner.

Saker som kan orsaka magbesvär

Julmaten är relativt fet och salt. Våra hundars magar har svårt för att hantera denna typ av mat. Om du vill låta din hund provsmaka julmaten är det därför viktigt att du begränsar dig och verkligen tänker på vad du ger till hunden. Är din hund känslig i magen bör du faktiskt avstå från att låta hunden provsmaka julmat. Hundens normala tarmflora rubbas lätt, vilket leder till kräkningar och diarré. Har man otur kan hundens bukspottkörtel bli överbelastad av all fet mat, vilket kan leda till en allvarlig och smärtsam inflammation, s.k. pankreatit.

Placera alltid bulldeg utom räckhåll eftersom det händer att hundar stjäl jäsande degar under julen. Det kan orsaka rejäla magsmärtor och hunden kan även bli berusad av alkoholen som bildas under jäsningsprocessen.

Saker som kan fastna i magtarmkanalen

Var uppmärksam på att alla tillagade ben som hunden kan tugga sönder och som bildar flisor kan skada magtarmkanalen. Revbenspjäll, fiskben, fågelskrov, viltbogar m.m. kan alltså orsaka allvarliga problem genom att fastna i halsen eller tarmen, eller orsaka skador på slemhinnorna. I värsta fall kan skadorna vara livshotande. Ge därför hellre hunden ett eget märgben eller ett tuggben avsett för hundar.

På julen har vi ofta nötter stående framme. Dels bör man vara uppmärksam på att somliga nötter och torkade frukter kan innehålla giftämnen från mögelsvamp (s.k. aflatoxiner) som är farliga för både djur och människor. Men framförallt bör man tänka på risken för att en nöt fastnar i en nyfiken hunds tarmkanal. Storleken på en nöt är ofta precis lagom för att den ska spjälas fast i tarmen, vilket kan vara mycket allvarligt.

Håll noga koll på var julpynt, julklappar och leksaker placeras någonstans. Hundar, framförallt valpar, vill gärna ta sig en titt på alla nya spännande saker som dyker upp under julen. En olycka inträffar snabbt och det är tråkigt att få sina nya fina saker söndertrasade… Man slutar aldrig förvånas över vilka konstiga saker som hundar kan få för sig att äta upp och har man otur orsakar den uppätna prylen en allvarlig propp i magtarmkanalen.

När bör jag kontakta veterinär?

Om din hund ätit något som du misstänker kan vara giftigt eller du är rädd för att din hund har svalt något som kan blockera tarmen ska du kontakta veterinär omedelbart. Giftiga saker bör som tumregel kräkas upp hos en veterinär redan inom 2 timmar efter förtäring så det är bråttom att reagera.

På giftinformationscentralens hemsida (www.giftinformationscentralen.se) kan du läsa generell information om förgiftningar hos husdjur. De har även en hjälplinje dit du kan ringa angående mindre akuta frågor om förgiftning.

Vissa av försäkringsbolagen har en egen telefonlinje för veterinär rådgivning.

För akut rådgivning och behandling av sjukdom ska du dock alltid tala med jourhavande veterinär på en veterinärklinik.

Vilka förebyggande saker vore bra att ha hemma under julen?

Många veterinärkliniker är stängda under helgdagarna och de som har öppet tar jouravgifter. En hel del av de besvär som uppstår under julhelgerna kan förebyggas. Skulle det ändå uppstå exempelvis mindre sårskador eller magbesvär kan du faktiskt göra ganska mycket på egen hand. Känner du dig osäker, eller ditt djur inte blir bättre trots egenvård bör du givetvis kontakta en veterinär.

Vid kräkning och diarré:

Vätskeersättning tex Oralade
Veterinär skonkost för magen
Korrigerande bakteriekultur för magtarmfloran
Rektaltermometer

Vid förstoppning:
Veterinär skonkost för magen
Laktulos (apoteket)
Microlax (apoteket)

Om djuret äter något olämpligt:
Vit sparris på burk (om djuret ätit något vasst)
Aktivt kol suspension (apoteket)

Vid stress:
Adaptil
Zylkene

Sårvård:
Klorhexidinlösning eller koksaltlösning
Bandagematerial eller förbandslåda
Pincett
Hundsko
Krage

Det är viktigt att vara påläst om vilka faror detta kan innebära för hundarna och katterna; giftiga blommor, mat som kan vara farligt för djuren, glaskulor i julgranen mm. Vetzoo påminner varje år om Vetzoo’s artikel där du kan läsa om julens faror för katt och hund så att du ska kunna undvika tråkiga veterinärbesök i juletider!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg
Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.