Det kan bli dyrt om ditt djur skadar din hyresrätt

Det som flest hör av sig om när det gäller störningsärenden från husdjur är skällande hundar.

Bor du i hyresrätt och funderar på att köpa ett djur i julklapp? Hyreslagen har inga särskilda bestämmelser om husdjur. Däremot är du som hyresgäst skyldig att vårda lägenheten och se till att dina grannar inte blir störda.

Hyresgästföreningen region Sydost, där Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Blekinges, Gotlands och Kalmar län ingår, får varje år in cirka 500 störningsärenden, och en del av dem rör störningar från husdjur. Generellt sett har hyresgäster rätt att ha husdjur, oavsett vad som står i hyreskontraktet. Ett undantag är om det finns särskilda skäl för det, till exempel om det är ett boende för allergiker. Det som grannar i störst utsträckning hör av sig om när det gäller störningsärenden från husdjur är skällande hundar. Ibland är det svårt att dra en gräns för exempelvis hur mycket en hund får skälla för att det ska räknas som en störning.

-Om man upplever att en granne har en hund som skäller och ylar hela dagen är det bra att prata med grannen i första hand. Det kan vara så att den inte vet om att hunden står och skäller från dess att den blir lämnad på morgonen. Om det inte hjälper att prata kan man ringa hyresvärden. Misstänker man att det rör sig om en hund, eller annat djur, som far illa ska man kontakta Länsstyrelsen.

Om ditt husdjur orsakar skador på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. Det kan bli riktigt kostsamt

– En vanlig skada orsakade av djur är att en hund eller en katt river på tapeterna. Det kan också handla om att en hund bitit på en dörrpost eller att en hund eller katt kissar på golvet. Om det behövs bytas tapeter på grund av till exempel rivmärken kan det kosta några tusen, men om hela lägenheten behöver saneras kan det kosta betydligt mycket mer, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Exempel på skador och slitage som kan göra att du blir ersättningsskyldig:

’ Hundbett på dörrposten

’ Rivmärken på tapeter

’ Kiss på golvet

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg
Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.