Forskare: ”I Sverige skyller man bara på hundägarna”

Ifjol somras attackerades och bets en pojke i halsen av en hund, pojken skadades så svårt att han avled av skadorna. En kvinna är misstänkt för vållande till annans död och bristande tillsyn av hund och snart är det dags för rättegång.

Pojken blev biten i halsen av hunden och förblödde av skadorna. Han dog på platsen, trots att ambulanspersonal försökte rädda hans liv, skriver Barometern.

I dag är hundraser som amstaff, american staffordshire terrier, och staffordshire bullterrier bland de tio populäraste i 40 svenska kommuner, säger
Sirkku Sarenbo på nya Linnéuniversitetet, där hon är docent i miljövetenskap.

Enligt danska försäkringsbolags undersökningar orsakade amstaff till exempel 4,7 gånger så många skador som en labrador, och amerikansk bulldog 3,5 gånger så många skador.

Tycker du att de här hundarna borde förbjudas?

– Jag kan svara med en fråga: Är det okej att en enda hund tillåts skada fyra andra, säger hon.

Här i Sverige skyller man bara på hundägarna, det är ett mantra som upprepas, inte minst från Svenska kennelklubben.

Sirkku Sarenbo räknar upp vad som präglar en hund: Genetiska egenskaper, tidigare erfarenheter och den miljö den lever i nu.

– Men ägaren är ju inte skyldig till de genetiska egenskaperna. Man skyller inte ett inbyggt fel i en Volvo på bilägaren, säger hon till Barometern.

64 anmälningar om aggressiva hundar på sju månader

En hund biter och dödar en annan hund. En hund biter en pojke i ansiktet. Två hundar attackerar en annan hund så att den mister ena ögat.

Sammanlagt 64 anmälningar som rör incidenter med aggressiva hundar i Kalmar län har kommit in på sju månader. Det innebär statistiskt cirka tio anmälningar i månaden, eller en anmälan var tredje dag.

26 av de anmälda fallen handlar om hundar som attackerar människor och 22 av anmälningarna rör hundar som skadar andra hundar, men även hästar och höns. I ett av de anmälda fallen dog en chihuahua direkt på plats efter anfall av en lösspringande labrador, skriver Barometern.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.