Rasspecifik lagstiftning hade ingen effekt på hundbett i Odense, Danmark

År 2010 förbjöd Danmark 13 hundraser. Det gjorde ingen skillnad för sjukhusvistelser för hundbett. Ett tillvägagångssätt som vissa länder eller kommuner vidtar för att försöka minska skador från hundbett är att förbjuda vissa raser, känd som Breeds Specific Legislation (BSL). En ny studie av Dr. Finn Nilson (Karlstads universitet) m.fl. undersöker effekterna av BSL i Danmarks tredje största stad, Odense. Resultaten visar att det inte hade någon effekt på sjukhusvistelser efter hundbett.

År 2010 förbjöd Danmark ägande, avel och import av 13 hundraser, däribland American Staffordshire Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasiliero och American Bulldog. Två av dessa raser, Pitbull Terrier och Tosa Inu, måste avlivas.

Eventuella befintliga hundar av de återstående 11 raserna fick behållas, men de måste bära munkorg och vara kopplade på allmän plats.

Dr Finn Nilson berättade för mig i ett email,
”Resultaten i vår artikel stöder i stor utsträckning tidigare studier om huruvida förbud mot vissa hundraser leder till att mindre individer behöver akutvård för hundbett. I likhet med andra studier kan vi visa att förbud mot vissa raser i Danmark inte minskade antalet hundbett som ses på ett stort regionalt sjukhus. På grund av att det danska förbudet skiljer sig något från tidigare förbud, kan vi använda betydligt mer avancerade metoder. Enkelt sagt kunde vi testa både den långsiktiga effekten av att förbjuda vissa raser samt den kortsiktiga lagstiftningen om munkorg på offentliga platser på samma raser. Vilket inte heller verkar ha effekt. ”

Studien undersökte data om personer som besökt akutavdelningen i Odense från och med 1 januari 2002 och 31 juni 2015. Under denna tid fanns det 2622 hundbettskador.

Det finns några problem med att bara titta på antalet hundbett före och efter ett förbud. För en sak, i sådana fall där några raser avlivades har det totala antalet hundar gått ner, vilket innebär att varje förändring helt enkelt kan bero på att det finns färre hundar totalt.

Det är också möjligt att det skulle finnas andra förändringar under tidsperioden. En sådan förändring som nämns i undersökningen är att antalet skador tenderar att gå ner ändå (även om jag noterar att detta inte alltid är fallet – i Storbritannien, som även har BSL, har sjukhusbesöken för hundbett stigit).

Forskarna använde några sofistikerade statistiska tekniker, kallade Monte Carlo-modeller, för att komma runt dessa problem.

Och de uppmärksammade huruvida hundbett hände i offentliga eller privata utrymmen.

Eftersom 11 av de förbjudna raserna skulle bära munkorg och kopplade, kan man förvänta sig en omedelbar skillnad i offentliga hundbett om BSL är effektivt. Medan du förväntar dig en mer gradvis skillnad i hundbett i privata utrymmen eftersom antalet hundar av dessa raser sakta gick ner.

Men det var inte vad som hände.

Resultaten visade ingen effekt av Breeds Specific Legislation på sjukhusvistelser för hundbett.

De visade något annat väldigt intressant: Av de 2622 hundbett skedde 874 i offentliga utrymmen. Med andra ord uppstod huvuddelen av hundbettskadorna (67%) i ett privat utrymme som någons hem.

Detta visar att program för att minska hundbett måste rikta sig till privata platser, inte bara fokusera på vad som händer offentligt.

”Enkelt sagt, vi kunde testa både den långsiktiga effekten av att förbjuda vissa raser, såväl som den kortsiktiga lagstiftningen om munkorg i offentliga utrymmen på samma raser. Det verkar inte heller ha effekt.”

En begränsning till forskningen är att den endast tar upp data för 4,5 år efter införandet av BSL. Lagstiftningen skulle emellertid ha förväntats få effekt under denna tid, vilket inte hittades.

Hundbett är ett komplicerat problem, och den här studien lägger till bevis för att ras av specifik lagstiftning inte är lösningen. Det visar också att vi måste vara uppmärksamma på det sammanhang där hundbett uppstår.

En direkt översättning av denna artikel, vi reserverar oss för att felaktigheter i översättningen kan förekomma Breed Specific Legislation Had No Effect on Dog Bites in Odense, Denmark

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.