Biten av hund – första norska rabies-fallet på över 200 år

Efter hundbett vårdas en person på Førde centralsjukhus i Norge för det första bekräftade fallet av rabies i Norge sedan 1815.

Patienten blev biten av en hund för två månader sedan och har blivit sämre och sämre, hundbettet skedde under en semesterresa till Sydöstra-Asien. Flera andra personer fanns i resesällskapet som har kommit i kontakt med hunden, och smittskyddsansvariga i de relevanta kommunerna är informerade, enligt sjukhuset i ett pressmeddelande. Patienten mår mycket dåligt.

Däremot smittar rabies inte människor emellan, utan från djur till människor. Det är en virussjukdom som angriper nervsystemet, och kan vara dödlig om du inte får tidig behandling, skriver SVT.

Så sprids rabies

Rabiesvirus överförs via infekterad saliv, nästan alltid genom bett  eller slickningar av ett rabiessmittat djur. Saliven från ett smittat djur innehåller virus endast en kort tid, oftast mindre än tio dagar, före insjuknandet samt under själva sjukdomen. Smittämnet förstörs lätt av fettlösliga ämnen, t.ex. såpa och sprit, samt av jod och ultraviolett ljus.

Viruset sprids från platsen för bettet via nervbanorna till hjärnan där det orsakar inflammation. Tiden från det att ett djur smittats tills dess att det visar symtom varierar mellan tio dagar och flera månader. Inkubationstiden sägs vanligen vara cirka 6 månader. Sjukdomen har en dödlig utgång. Djuren avlider vanligtvis inom tio dagar från det att de första sjukdomstecknen ses.

Symptom

  • Hos hundar börjar rabies med förändring av temperamentet. Hundar som normalt är vänliga mot människor blir plötsligt bitska och osäkra medan skygga hundar blir tillgivna. Efter några dagar utvecklas sjukdomen till en aggressiv form eller en stum form. Vid den aggressiva formen ligger eller sitter hunden sällan och om den stängs inne förflyttar den sig rastlöst. Pupillerna är vidgade och djuret har en aggressiv blick och biter människor och djur och på föremål som kanske inte ens finns. Aptiten blir pervers och djuren kan äta stenar, stickor etc. Det aggressiva stadiet avtar efter några dagar och ersätts av konvulsioner och förlamning och slutligen dör djuret. Vid den stumma formen förblir hunden tyst, är inte lättretad och biter endast om den blir provocerad. Hunden är slö och gömmer sig ofta. Förlamning av bakbenens muskulatur förekommer och även käkförlamning. Tungan hänger utanför munnen och saliven droppar. Hunden blir oförmögen att äta och dricka. Förlamningen tilltar djuret dör vanligen av att andningsmuskulaturen förlamas.

Källa: Jordbruksverket

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.