Fruktad fästing sprider sig – Hjälp till att samla in fästingar

Tajgafästingen kommer österifrån och kan bära på TBE-virus som är farligare än det vi har i Sverige nu. De kallas ”eastern TBE” och ”sibirian TBE”, men inget av dessa virus har hittats på tajgafästingar i Sverige.

Tajgafästingen kan också bära på smittsamma bakterier som borrelia och anaplasma, en relativt ofarlig smitta som kan drabba hundar.

Enligt SVA sprider sig tajgafästingen och ökar i utbredning, främst längs kusterna i norra Sverige och norra Finland.

Nu vill SVA ha mer hjälp med insamling av fästingar och man riktar sig till de tre nordligaste länen, alltså Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Insamlingen av fästingar från norra Sverige pågår 2 maj till sista oktober.

Fästingen kan ha suttit på tamdjur, vilt djur, människa eller hittats för sig själv. Observera att den inte går att skilja från vanlig fästing, annat än i mikroskop.

Skicka in fästingar så här

Om du vill skicka in din fästing till SVA: Förpacka fästingen i en väl försluten plastpåse, och därefter en plastpåse till. Om fästingen lever lägg den i frysen ca en timme innan den skickas. Om fästingen är blodfylld får du gärna lägga lite papper eller annat skydd runt fästingen så att den klarar transporten utan att gå sönder. Flera exemplar får skickas in. Först ska man dock fylla i ett anmälningsformulär på SVA:s webb. Glöm inte att märka förpackningen genom att texta ditt för- och efternamn samt mobilnummer, uppmanar SVA. Insamlingen startar 2 maj 2019 och pågår till 31 oktober 2019.

Källa: Land

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.