Rabiessmittade unga kvinnan i Norge är död

Den norska medborgare som för två månader sedan blev smittad av rabies under en resa till Asien har dött. Det uppger sjukhuset i Førde i ett pressmeddelande. 

I lördags konstaterade provsvaren rabies. Patienten, som enligt norska NRK är en kvinna i 20-årsåldern, avled på måndagskvällen som en följd av sjukdomen.
Kvinnan bodde i Sogn og Fjordarne på norska västkusten, enligt VG.


Sjukdomen är i princip alltid dödlig när symptom börjat visa sig, enligt Folkhälsomyndigheten.
Samtliga som var med på samma Asienresa och var i kontakt med hunden är under uppsikt.
Rabies smittar via saliv, vanligtvis från hundar, men någon dokumentation om att det har smittat mellan människor finns inte.

Symtomen är domningar och smärta kring bettet, ångest hallucinationer, huvudvärk, förvirring och kramper – och har sjukdomen gått så långt är den alltid dödlig.

Det är väldigt viktigt att du inte är i kontakt med hundar utomlands

Om du reser utomlands, är det speciellt en sak du måste göra för att undvika rabies, det seger Kristine Mørch, överläkare vid Haukeland universitetssjukhus. Hon är ledande vid Nationella kompetenscentrum för tropiska infektionssjukdomar.

Rabies är enormt vanlig i fattiga land. I Indien är det 20.000 människor som dör av rabies varje år.

Men det finns enkla sätt att skydda sig på: Genom att vaccinera sig på förhand så är det ett skydd. Eller om man genast efter ett hundbett uppsöker läkare för att få ett vaccin, säger Mørch till NRK.

Det är inte nödvändigt att vaccinera för en resa till land som Spanien och Frankrike. Men reser du till land i Asien, Afrika och Sydamerika, så borde man tänka på att ta rabiesvaccin.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.