Ska ni ut och resa i sommar? Vi har tipsen och tillbehören ni behöver!🌞

Hur underbart det än är med semester så är det mycket som behöver förberedas och planeras inför resan.Vi på Vetzoo har tänkt på detta och vi har därför samlat de produkter som vi rekommenderar er, för att resan ska bli så smidig som möjligt.
Klicka bara här för att komma till reseprodukterna!

Vi vill också passa på att påminna om våra kampanjer. Just nu har du exempelvis hundfoder från Four Friends som är nedsatt 150kr ellerkattsand från Classic för 149kr.
Bara klicka på knappen nedanför för att komma till alla våra erbjudanden.

Till alla våra kampanjer »

Att ta med djuret på resan

Det kan vara praktiskt och väldigt mysigt att ta med sig sitt djur på semestern. För att det överhuvudtaget ska vara lagligt att ta med djuret utomlands måste du först ta reda på vilka regler som gäller för inresa i de länder du planerar att åka till, samt vad som gäller för att få ta med djuret hem till Sverige igen. Regler kan ändras löpande, så var alltid uppdaterad. Tänk även på att undersöka om det finns förbud mot exempelvis somliga hundraser, eller munkorgstvång i länderna du tänkt resa till.

I korta drag krävs ID-märkning med mikrochip (alternativt örontatuering gjord innan 3/7-2011) samt ett korrekt ifyllt pass för att få resa utomlands med sällskapsdjur. I passet ska bland annat djurets vaccinationsstatus finnas införd. Utomlands finns sjukdomar som vi inte har i Sverige, däribland exempelvis rabies. Sällskapsdjur måste vara korrekt vaccinerade mot rabies för att få lov att resa mellan olika länder. Det finns även andra slags smittsamma sjukdomar och parasiter utomlands. Läs gärna mer om detta på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida (www.sva.se) och undvik onödig exponering för smitta under semestern. Upplys din veterinär om att ditt djur varit på utlandsresa om djuret vid senare tillfälle skulle drabbas av sjukdom. Apropå veterinärundersökning så kan det ibland finnas krav på veterinär hälsokontroll av djuret inom ett fastsatt antal timmar innan avresan.

Detaljerad information om vad som gäller för inresa till Sverige hittar du på svenska jordbruksverkets hemsida. Därifrån kan du även hitta länkar till andra länders regler för inresa med sällskapsdjur. Du kan även söka informationen via ländernas ambassader och officiella myndigheter.

Kolla även upp om ditt djurs försäkring gäller utomlands och vilka försäkringsvillkor som gäller i det land du vill åka till jämfört med villkoren du har inom Sveriges gränser.

Oavsett om du ska resa inom Sveriges gränser eller utomlands bör du undersöka hur ditt djur transporteras på bästa och skonsammaste vis. Hur stor resvana har ditt djur? Hur hanterar djuret främmande miljöer? Har ditt djur tendens till åksjuka? Förväntar du en temperaturskillnad som kan vara jobbig för ditt djur? Undersök vilka regler som gäller för olika transportföretag och färdmedel. Välj det transportsätt som är skonsammast för ditt djur och ta även eventuella väntetider för djuret (flygplatser etc.) i beaktande. Tänk på att det även finns regler för hur ditt djur bör transporteras i din egen bil. Läs mer om biltransportregler på jordbruksverkets hemsida. Förbered djuret ordentligt inför resan. Vänj djuret vid transportburen och liknande. Skapa en positiv känsla genom att exempelvis ge mat i transportburen. Vänj djuret inför långresan genom många småutflykter och se hur djuret hanterar resandet och de olika miljöerna. Om ditt djur lätt blir stressat eller drabbas av åksjuka eller är dräktigt eller temperaturen dit du ska åka kommer belasta ditt djur är det olämpligt att ta med djuret på längre resor. Om ditt djur är sjukt eller skadat är det olagligt att transportera djuret.

Man kan göra många olika små stressförebyggande åtgärder inför resan. Se till att djuret är välmotionerat och välrastat innan avfärd. Använd Feliway eller Adaptil för att motverka oro under resan. Kombinera eventuellt med trygghetsgivande Zylkene. Använd en transportfilt som luktar ”hemma”. Ge eventuellt åksjuketablett enligt din egen veterinärs ordination om du är orolig över eventuell åksjuka under resan. Lugnande medel under resor är ett ämne för sig och något du bör diskutera med din egen veterinär. Min personliga åsikt är dock att det är olämpligt att ta med sig ett djur på semester om djuret behöver få lugnande medel för att klara av resan.

I samarbete med VetZoo 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.