Bilsemester med hund

Nu är sommaren nästan här och det är dags att börja planera för semestern med hela familjen. I svenska hem så är det väldigt vanligt att minst en hund utgör en del av familjen, samt att denne behandlas som det, och då är det ju självklart att även den eller de ska med när det vankas semester. Kanske ska det köras söder över till stränderna i Halland och Skåne, eller så kanske det är en träff med familjen uppe i norr som stundar? För att bilsemestern ska gå så smärtfritt som möjligt så finns det en del saker som man bör tänka på, samt några förebyggande åtgärder som är bra att vidta för att göra resan så problemfri som möjligt.

Bilbälten och transportburar

Det första man måste tänka på är hur man har tänkt att transportera hunden under resans gång, och detta gäller både om man har en stor eller en liten hund. Vissa hundälskande familjer har turen att kunna ha en rymlig hundbur i bilens bakre del, men det är inte alla som får plats med det när det är semester på gång, eller så kanske man inte har en kombi-bil utan en med vanligt bagageutrymme, och då måste hunden åka inne i bilen på ett av bilens säten. Det är här det blir så viktigt att se till att hunden inte kan röra sig fritt i bilen, hur mysigt man än tycker att det är.

En hund (även om den är liten) går nämligen rakt igenom vindrutan om man skulle krocka eller råka ut för en olycka, något som kan skada både hunden själv samt personerna i bilen! Istället så bör man inhandla en godkänd och krocktestad hundsele, som fästs som ett vanligt bälte inne i bilen. En transportbur kan också fungera, men då måste buren vara noggrant säkrad med spännremmar och bälte. Det är viktigt att läsa på om de transportregler som gäller för djur.

Solskydd under bilresan

Även om man kanske har luftkonditionering i bilen så kan det bli riktigt varmt när solen ligger på rutorna, och då kan en lösning vara att sätta solfilm åtminstone på de bakre rutorna innan man beger sig ut. Att använda just solfilm skyddar dels från farlig UV-strålning, men det minskar också på temperaturen inne i bilen så att både hunden och de mänskliga familjemedlemmarna kan resa bekvämt och svalt.

Vatten, mat och rastning

Kom ihåg att ta med vatten i bilen, speciellt om det är varmt ute, samt att packa mat vid längre resor. Det är rekommenderat att man stannar vid en rastplats och låter hunden äta i lugn och ro, då man där även har möjlighet att ta med hunden på en liten snabb promenad. Man får nämligen inte glömma att en bilresa kan bli lång och obekväm för en energisk hund, och även för äldre hundar som kanske blir stela av att ligga ner, och det är därför viktigt att man tar en paus och en promenad med rastning lite nu och då under resans gång.

Aldrig lämna hunden i bilen

Att lämna hunden i bilen är aldrig okej under sommaren och varma dagar, då temperaturen i bilen snabbt stiger. Många hundar dör tyvärr årligen efter att ha blivit lämnade i varma bilar, så undvik detta helt när det är dags för semester. Istället så rekommenderas det att man turas om att gå in på affärer, uppsöka toaletter och annat, så att minst en familjemedlem kan stanna ute med vovven under tiden. Semester ska vara roligt för alla, och det blir det om man är ordentligt förberedd!

I samarbete med AWISE 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.