Nya plågsamma djurförsök på hundar på AstraZeneca i Mölndal

Vi är många som minns labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri på Göteborgs universitet. Det var i början av året som Djurrättsalliansen kunde avslöja att de sex hundarna utnyttjades i ett tandimplantatförsök på universitetet och avslöjandet spred sig över hela världen.
De sex labradorerna var inte de enda hundarna som utnyttjas i djurförsök i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu avslöja att på AstraZeneca i Mölndal pågår ett försök på beaglar för att utvärdera olika potentiella läkemedelssubstansers påverkan på kroppen.

I en ansökan till Göteborgs djurförsöksetiska nämnd, som nyligen blivit godkänd, beskrivs hur femtio hundar ska få substanser injicerade via olika vägar in i kroppen: genom sondmatning, intravenöst, intraperitonealt (direkt in i bukhålan) eller via huden. I vissa perioder kan de sondas två gånger dagligen i fyra veckor. I andra perioder, från ett till tre dygn varannan månad, kan de placeras ensamma i en så kallad metabolismbur. Buren är 1,5 kvadratmeter stor och merparten av golvet består av galler för att kunna samla upp urin. Ibland vill man följa hjärtfunktionen med EKG-mätningar före och efter doseringen av testsubstansen. Då får hundarna bära en Holterväst i upp till 24 timmar. Det är en väst med elektroder som mäter EKG, skriver Djurrättsalliansen.

I ett annat försök på AstraZeneca i Mölndal, som avslutades i april 2019, utnyttjades 100 beaglehundar i ett försök där hundarna fick andas in substanser via ansiktsmasker, något som ger hundarna obehag och försvårar deras andning. Först fick hunden i sig en substans vilket skedde genom injektion i ven eller under hud, via munnen med sond till magsäcken eller via inandning (som då sker via en mask som hunden får andas genom). Dosering skedde två gånger per dygn i en månads tid. Efter doseringen började andningsregistreringen. Forskarna ville se hur substansen påverkar hundens andning och organ. Hunden tvingades först att sitta stilla i 15–30minuteroch andas genom en mask som en av forskarna höll framför hundens ansikte. Efter det fick den andas genom masken sex gånger per dag, tio minuter varje gång.

Varifrån hundarna som utnyttjas i pågående djurförsök på AstraZeneca har vi inte kunnat säkerställa, men AstraZeneca har tidigare köpt in hundar från Løken Gård i Norge. Løken gård är en ökänd uppfödning av hundar och katter till djurförsök som djurvänner i åratal försökt stänga ner. Det är även den uppfödning som Göteborgs universitet köpte ni de sex labradorerna ifrån. 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Det sista AstraZeneca vill är att allmänheten ska veta vad som pågår. Av den anledningen vill vi försöka sprida information om det här djurförsöket så mycket vi bara kan. Sprid och dela vårt avslöjande så att fler får upp ögonen för djurens verklighet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Nya plågsamma djurförsök på hundar på AstraZeneca i Mölndal

  1. Asta skriver:

    Vidrigt!🤬

  2. Liz Emanuelsson skriver:

    Fy Faaaannnn,, Djurrättsalliansen borde kunna stämma dessa företag. Finns namninsamlingar eller dylikt i pipeline?????

  3. Susanne Rådström,Bergste’n skriver:

    🤬🤬🤬🤬

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.