Hund på jobbet? Här är tips!


Dvärgpudeln Bri är en av de närmare 40 hundar som följer med matte eller husse till jobbet på Sveland Djurförsäkringar.

Till Sveland Djurförsäkringars kontor i Lund och Hässleholm kommer varje morgon närmare 40 hundar för att tillbringa arbetsdagen med matte eller husse. En tydlig policy och ett gäng kompostgaller gör att Svelands anställda kan ha förmånen att ta med sina hundar till arbetet. Nu har Sveland sammanställt tips för att fler ska se möjligheterna med vovve på jobbet.

Hund på jobbet är för många anställda en dröm och för ett fåtal en viktig förmån. Amerikanska undersökningar har visat att stressen minskar och trivseln ökar både för den som har med sig sin hund till jobbet och för kollegorna. Hos djurförsäkringsbolaget Sveland i Lund och Hässleholm finns ett 60-tal anställda, alla med ett brinnande djurintresse. Varje dag kommer ett 40-tal hundar med till kontoren, allt från 60-kilos blandrashunden Tubbe till dvärgpudeln Bri, 3 kilo.

– Vi är måna om att våra anställda ska vara engagerade i djur och gärna ha egna, detta för att vi på ett bättre sätt ska förstå våra kunder och deras behov. Hundarnas närvaro påminner oss om vilken bransch vi är i och vilka vi är till för, det finns också många undersökningar som visar att de får oss att må bättre på jobbet och det får ses som en extra bonus, säger Pål Alfvegren, vd på Sveland Djurförsäkringar och fortsätter:

– Än så länge har vi inte haft någon anställd som fått allergiproblem, skulle det hända så skulle vi sannolikt göra en hundfri zon.

Hos socialförvaltningen på Flens kommun gör man just nu ett pilotprojekt för att se om det fungerar att de anställda har med hund till jobbet. Lena Marie Bärlin har varit en av de drivande och under sommaren är hennes finska lapphund Harry med på jobbet varje dag. I augusti sker en utvärdering.

– Vi tog fram fakta och presenterade forskningsstudier för vår ledningsgrupp. Sedan tog vi fram en policy, bland annat kopierade vi delar ur Sveland Djurförsäkringars. Därefter fick vi besked om att vi skulle ha hund på jobbet på prov, berättar Lena Marie Bärlin.

För eventuella allergiker eller hundrädda har man hittat en bra lösning, kontoret är på två plan.

– Hundarna har en egen ingång och ett eget våningsplan, vill man inte möta en hund slipper man. För oss med hund är detta verkligen en förmån som vi ska vara rädda om. Fungerar det för oss, som är en liten enhet, kanske fler kan få öppna upp för hundarna, säger Lena Marie Bärlin.

Under sommaren pågår alltså försöket. Lena Marie märker själv att hon mår bättre av att ha hund med på jobbet.

– Framför allt blir jag piggare eftersom jag måste gå en runda på lunchen, oavsett väder. Det måste ses som friskvård.

Sveland Djurförsäkringars tips för hund på jobbet:

Ha en tydlig policy som alla hundägare får ta del av.

Ha en plan för allergiker och hundrädda.

Hundarna kanske bara ska vara på en del av kontoret?

Ha ”städregler” och gör det lätt att torka av tassar vid dålig väderlek

Tydliggör var hundarna får vara – kök och allmänna utrymme uppskattas kanske inte av alla. 

Kompostgaller i dörröppningar kan vara god hjälp för att hindra att hundar springer fritt på hela  kontoret. 

Tänk på att hundar inte får lov att hållas i bur inomhus. Se Jordbruksverkets regler. 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.