Stora hundar är smartare än små

Större hundar har större hjärnor och är på vissa sätt smartare än mindre hundar, visar en ny studie från University of Arizona. Stora hundar överträffar små när det gäller korttidsminne, kognitiv förmåga och självbehärskning.

Doktoranden Daniel Horschler, huvudförfattare till studien, säger att man inte riktigt vet varför en större hjärna innebär att vissa förmågor är bättre, men att man kan anta att det kan ha med antalet neuroner att göra eller olikheterna i kopplingen mellan neuroner.  ”We think of it as probably a proxy for something else going on, whether it’s the number of neurons that matters or differences in connectivity between neurons. Nobody’s really sure yet, but we’re interested in figuring out what those deeper things are.”

I studien ingick mer än 7 000 hundar av 74 olika raser. Hjärnans storlek hos deltagarna uppskattades utifrån respektive rasstandard. Med olika metoder testades korttidsminnet och självbehärskning och man gjorde även jämförelser mellan hundar som var tränade eller inte. Det sistnämnda visade sig inte ha någon betydelse.

Hjärnans storlek har dock inte betydelse för alla typer av intelligens, visade studien. En hunds sociala intelligens, till exempel, har ingen koppling till hjärnans storlek vilket testades bland annat genom att mäta hundens förmåga att uppfatta människans pekande gester. 

Horschler säger att han vill följa upp den nu publicerade studien med att jämföra hundar av samma ras där det finns olika storlekar, till exempel toypudel och stor pudel för att se om hjärnans storlek har någon betydelse.

”I’m really interested in how cognition evolves and how that arises biologically. We’re coming to understand that brain size is in some way related to cognition, whether it’s because of brain size specifically or whether it’s a proxy for something else.”

Artikeln hämtad från SKK och Agrias forskningsfond sida

Läs mer:

Artikel om studien finns på UA News.

Abstract, hela studien, finns att läsa här

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.