Så blir midsommarafton en trevlig tillställning för alla husdjur

Johanna Toftby med sin Pomeranian hund Lucy Foto: Dog News

Midsommarafton är en älskad högtid fylld av sång, dans och gemenskap. För att inte tala om all den goda maten som ofta serveras dagen till ära. Något som våra fyrbenta vänner inte brukar vara sena med att uppmärksamma. Och visst kan det tyckas praktiskt att de kalasande djuren dammsuger upp all midsommarmat som fallit ned från borden. Men se upp med vad och hur mycket du bjussar på, annars löper de lurviga krabaterna risk att råka illa ut.

Midsommarafton är en av årets viktigaste mathögtider. Som djurägare måste du dock vara extra uppmärksam på alla faror som är kopplade till festligheterna. Den klassiska midsommarmaten är nämligen ofta fet och innehåller höga saltnivåer, vilket djur är känsliga för och kan resultera i magproblem med kräkning och diarré. Faktum är att en av de vanligaste frågorna som FirstVet fick på midsommarafton ifjol rörde sig om kräkningar, oftast i relation till att husdjuret fått i sig matrester. Därför tipsar FirstVet om vad du som djurägare bör tänka på under firandet.

– Gör vad du kan för att undvika att ditt husdjur får i sig kvarlämnade matrester och annat skräp. Se även till att plocka undan vassa sopor och eventuella glasbitar som hundar eller katter annars kan skära sig på. Det kan även vara klokt att informera gästerna att inte mata husdjuren samt att ta upp mat som fallit från bordet. Sist men inte minst, plocka undan maten efter varje rätt. Ett tu tre är det dags att dansa grodorna och det blir kapplöpning till stången. Det är då husdjuren passar på att festa loss på resterna, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Att tänka på under midsommarfirandet

• Mycket av midsommarmaten innehåller lök, vilket kan leda till problem med blodbrist för ditt husdjur om det skulle få i sig lökbitar.

• Hundar riskerar även att få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat. Bukspottkörtelinflammation är smärtsamt och leder till diarré och kräkningar, ofta går det bra att behandla men i vissa fall är det så allvarligt att hunden avlider.

• Benrester kan vara farliga för hundar, i synnerhet tillagade kotlettben, fiskben eller fågelben. I värsta fall kan hunden knäcka en tand, få förstoppning eller till och med få livshotande skador på tarm eller magsäck av vassa benflisor.

• Hundar och katter tål inte alkohol. De första symtomen vid en alkoholförgiftning är dåsighet och vinglig gång. Har den fått i sig en större mängd alkohol kan det ge skador på kroppsceller och få svårt att hålla tätt. Andra kännetecken är långsammare hjärtfrekvensen, kräkningar, diarré, okoordinerade rörelser och höjd kroppstemperatur.

• Majskolvar kan inte smältas ned i hundens magtarmkanal och kan därför fastna i tarmen. I värsta fall kan de orsaka ett akut stopp. Hunden kan då börja kräkas och visa tecken på buksmärta. Detta är ett akut tillstånd som kräver operation.

• Glasspinnar och grillspett av trä kan bli väldigt vassa när de går sönder. Om hunden försöker äta dem kan de fastna i svalget eller i halsen och orsaka sår och bölder. Lyckas hunden svälja dem kan de i värsta fall orsaka svåra skador i hundens mage och tarm.

För fler tips, besök firstvet.com

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.