Allt vanligare att semestra med sitt husdjur – tips om vad du ska tänka på inför resan

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många innebär detta utlandsresor. Vissa lämnar husdjuren hos närstående eller på pensionat. På senare år har det dock blivit populärt att ta med de små liven på resan. Men vilka krav gäller egentligen för att få ta med sig sin fyrbenta vän? Det reder FirstVets veterinär ut.

Enligt färska siffror från YouGov planerar var fjärde svensk att resa utomlands i sommar. Många djurägare tar gärna med sig sina fyrbenta på resan. För att göra detta finns det dock en hel del att känna till. Reglementet skiljer sig dessutom åt från land till land och det är djurägarens skyldighet att hålla koll på vad som gäller.

– Att resa med sitt husdjur kan vara mysigt för både ägare och husdjur. Det kan dock vara värt att fundera igenom om resan är det bästa alternativet för djuret. Risken för smittsamma sjukdomar är större i andra länder och många djur blir lätt stressade under resan och i nya miljöer. Kommer du trots allt fram till att ta med dig ditt husdjur rekommenderar vi att noga ta reda på vad som gäller för just det land du ska besöka, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Vaccinering, ID-märkning och avmaskning kan tyckas vara självklara tjänster som veterinären har hand om, men de utfärdar även djurets pass. Förutom de krav som finns för att resa till och från olika länder kan det vara klokt att ta reda på vilka sjukdomar som finns risk att djuret smittas av under vistelsen, och om djuret behöver något ytterligare skydd för dessa.  

Att tänka på inför resan med hund och katt inom EU

  • Djuret ska vara id-märkt
  • Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies
  • Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask
  • Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur
  • Djuret ska anmälas hos tullen i det besökta landet

Att tänka på inför resan med hund och katt utanför EU

  • Ofta behövs både pass och djurhälsointyg utfärdat av veterinär
  • Kontakta de veterinära myndigheterna eller ambassaden i landet djuret ska resa till för att få rätt information kring vilka regler som gäller
  • För resa till Norge krävs inga extra djurhälsointyg som intygar att Sverige är fritt från olika djursjukdomar. Däremot krävs id-märkning, pass och intyg om avmaskning mot rävens dvärgbandmask
  • Djuret ska anmälas hos tullen i det besökta landet

Tänk på att djuret måste uppfylla kraven även för de länder ni eventuellt passerar på vägen till er destination.

När det är dags att resa tillbaka till Sverige från ett land utanför EU finns det svenska krav som ditt djur måste uppfylla. Kraven kan skilja sig mot dem vid utresan och är olika beroende på vilket tredjeland ditt djur reser från. 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.