Så hanterar du hundens sommarplågor

Så hanterar du fästingar och ormbett.

Så hanterar du ormbett och fästingbett.

Nu är sommar snart här och så även vissa faror som kommer med den. Under våren börjar ormarna vakna till liv, ofta gillar dom att ligga och sola sig när det blir varmare och det blir lätt oönskade möten med våra husdjur. Även fästingarna kryper fram och biter sig gärna fast på våra djur och kan medföra vissa sjukdomar. Här nedan har vi samlat information om hur man bör agera samt förebygga att någonting händer.

Info om huggormsbett

Huggormsbett är allvarliga och kan vara livshotande. Stället för bettet svullnar kraftigt och giftet påverkar hjärta och inre organ vilket kan leda till hjärtarrytmi, cirkulationssvikt och/eller organsvikt. Hur kraftiga symptom det bitna djuret utvecklar beror mycket på hur stor mängd gift ormen injicerat vid bettet och individens egna motståndskraft.

Om ditt djur blir bitet ska du:

  • Hålla djuret lugnt i stillhet och låta det röra sig så lite som möjligt. Om möjligt bör du bära djuret. Om djuret är för tungt för att bäras skall det förflyttas lugnt och långsamt.
  • Inte manipulera bettstället på något sätt, med exempelvis bandageomläggning eller nedkylning. (De punkterna är viktiga för att förhindra sprindning av giftet)
  • Uppsöka veterinär omgående för undersökning och behandling.

Kortisonbehandling vid huggormsbett är inte ett motgift. Kortisonet minskar svullnaden kring bettstället och ger ett något förbättrat allmäntillstånd. Kortisonbehandling medför vissa biverkningar och kan även förstärka biverkningar från andra läkemedel. Nya rön visar dessutom att kortisonbehandling inte ger någon förbättrad överlevnad jämfört med fall som inte kortisonbehandlas. Om det är en lång resväg till veterinären, mer än 2 timmar, kan det vara motiverat att behandla djuret med kortison. Detta bör inte ske rutinmässigt utan efter kontakt med veterinär. Om djuret tidigare har haft en kraftig/livshotande allergisk reaktion mot något, vilket är ovanligt, kan det vara motiverat att djurägaren har kortison hemma för akutbehandling.

Hos veterinären

Hos veterinären undersöks djuret för bedömning av vilken behandling som skall sättas in. Blodprov tas för att se hur kraftigt giftet påverkat blodbild och organ, så som lever och njurar. Djuret får u första hand smärtstillande mediciner samt vätska intavenöst för att stödja cirkulationen. Om djuret är kraftigt påverkat ges behandling med ormgiftantiserum, och/eller annan behandling efter behov.

Väl hemma från en kortare eller längre klinikvistelse skall djuret hållas i strikt vila i en till fyra veckor beroende på hur sjukt det varit. Vanligtvis rekommenderas även återbesök för kontroll av hjärta, blodbild, lever och njurar efter en viss tid.

Fästingar

Fästingen är ett litet djur som är släkt med kvalster och spindeldjur. Dess utveckling från ägg till vuxen sker genom 4 olika stadier där 3 stadier kräver blod för att utveckling ska kunna ske.

På våren när temperaturen börjar överstiga 5°C så börjar även fästingarna att bli aktiva. Sveriges fästingsäsong kan börja så tidigt som i mars och sträcka sig ända till i slutet av oktober. På vintern så kryper fästingarna ner några centimeter under marken och går i dvala, där inväntar de värmen igen.

Fästingen trivs i fuktiga och skuggiga miljöer såsom lövskog. När de är aktiva sitter de ca 10-20 cm högt upp i växtligheten och inväntar ett lovligt byte som kommer förbi. För det mesta så är deras huvudvärdar mindre däggdjur såsom sorkar och möss. Dock så är vi människor tillfälliga värdar liksom hundar, katter, och hästar. Vilket innebär att även vi kan bli utsatta för fästingarna.

Ixodes Ricinus är den fästing som är absolut vanligast förekommande i Sverige. Genom den kan ditt djur få smittor som t ex Borrelia eller Ehrlichia.

TBE är inte så vanligt förekommande hos hundar i Sverige. De hundar som insjuknar i TBE verkar inte uppvisa lika allvarliga symptom som hundar i Mellaneuropa. TBE är en zoonos (d.v.s. en sjukdom som kan drabba såväl djur som människa) som yttrar sig främst som en hjärninflammation.

Skydd mot fästingar

Fästingskydd:

För att skydda dig och ditt djur mot fästingarna, och därigenom de fästingburna sjukdomarna, kan du använda en rad olika fästingmedel. Det finns allt från olika halsband, ”spot-on” preparat till tabletter.

Receptfritt

De så kallade ”Spot-on” preparaten droppas på huden högt upp på nacken på din hund eller katt. Medlet sprids sedan över hela djuret inom 24-48 timmar. Djurets hudfett bör då vara intakt, dvs hunden eller katten bör inte ha badats inom 48 timmar före appliceringen. Dessa preparat finns att finna receptfritt på apoteket.

Fästinghalsband innehåller en liknande substans som den som ingår i spot-on preparaten. Detta halsband är endast avsett för hund och räcker i 6 månader. Det fungerar så att det ständigt utsöndras en liten mängd av preparatet så att fästingarna inte gärna biter sig fast på hunden. Även detta halsband är receptfritt på apoteket.

Receptbelagt

Fästingtabletter är det senaste på marknaden vilket är ett receptbelagt preparat bestående av tabletter som ges i munnen. Tabletten rekommenderar man att ge i samband med mat, då maten ökar absorptionen. Effekten uppnås redan ca 1 dygn efter giva och finns i tablett som räcker 4 veckor och en som räcker i 12 veckor. Detta preparat är också endast avsett för hund. För katt finns motsvarande preparat men som ”spot-on” lösning.

Innan du behandlar ditt djur så rekommenderas det att du noga läser igenom bipacksedeln och följer instruktionerna för applicering av det aktuella preparatet noga. Vid feladministrering ökar risken för att biverkningar uppkommer. I de fall som din hund blir dålig efter behandling med ett spot-on preparat så bör du duscha och schamponera pälsen noggrant. Glöm inte heller att skölja ordentligt.

I dagsläget finns det få medel som kan användas på katt, så se upp med vad du köper. Din katt kan bli allvarligt sjuk och detta kan även leda till kramper och död i värsta fall. Blir din katt dålig efter administrering av preparatet så kontakta alltid din veterinär.

Sjukdomar:

Anaplasma (tidigare Ehrlichia)

Inkubationstiden är 1-2 veckor efter fästingbett.

Anaplasma är en mycket svårupptäckt bakterie pga att de symptom som kan framkomma, även är vanliga för andra sjukdomsproblem.

Vanliga symptom är feber, dämpat allmäntillstånd, nedsatt aptit, håglös, smärta från lederna samt stelhet förekommer. Vissa individer kan även få svårt att koordinera rörelserna och blir vinliga.

Med kliniska tester samt blodprov kan diagnos ställas och antibiotika behandling sättas in.

Borrelia

Inkubationstiden är 2-5 månader efter fästingbett. Smittoöverföringen sker inte direkt utan först efter att den suttit och sugit blod i 1-2 dygn.

De vanligaste symptomen som uppkommer är vandrande hälta, feber, håglöshet samt rodnad i huden runt området där fästingen har suttit.

Precis som vid Anaplasman så ställs diagnosen efter klinisk undersökning samt blodprov. Ofta så krävs det även prover för att utesluta andra sjukdomar innan behandling sätts in.

Eksem

Hot spots dvs fukteksem kan i vissa fall utlösas av fästingbett. Huden blir då röd, irriterad och kladdig och kan även göra mkt ont.

TBE

TBE är inte så vanligt förekommande hos hundar i Sverige. TBE är en zoonos (dvs en sjukdom som kan drabba såväl djur som människa) som främst yttrar sig som en hjärninflammation.

Källa

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#eksem #borrelia #hund #hundar #ormbett #fästingar #TBE

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.