Jägare varnar för rävskabb i Göteborgsområdet

Skyddsjägare uppmanar hundägare att vara uppmärksamma på om hundarna börjar kliar sig ovanligt mycket. Upptäcker hundägare att hunden kliar sig ovanligt mycket bör man uppsöka veterinär, skriver Sverigesradio.

Egentligen kan din hund bli smittad av rävskabb i hela landet där det finns räv, flera hundar har bland annat blivit smittade i Göteborg. Rävskabb är en hudsjukdom som framförallt drabbar rävar. Men när rävarna rör sig genom skogen kan de lämna ett spår av skabb på grönskan, som därefter kan klättra upp på din hund.

Enda sättet att minimera risken för hunden att bli smittad av rävskabb är att hålla hunden kopplad så den inte kommer i kontakt med smittade djur. Smittan sprids väldigt lätt, om hunden kommer i direktkontakt med rävar eller om de vistas på platser där en sjuk räv varit. Hunden gillar att rulla sig på platser där rävar vistats.

För något år sedan spreds rävskabb till hundar som vistats i Slottsskogen i Göteborg, inget som man som hundägare kunde tänka sig att skulle ske.

En av de vanligaste hudsjukdomarna hos våra hundar idag är den så kallade rävskabben. Den orsakas av ett parasitärt kvalster, Sarcoptes scabiei, som även kan infektera andra djurarter, inklusive människor. Sjukdomen hos hund kallas i Skandinavien ofta rävskabb, på grund av att sjukdomen spreds från vilda infekterade rödrävar till hundar.

Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur vistats. Hundar uppsöker ofta platser där smittade rävar varit, exempelvis gryt och hundkojor, men också andra platser där den kliande räven (eller hunden) kliat av sig hudflagor och hårtussar i vilka skabbkvalster kan finnas. En infekterad räv har ofta stora mängder kvalster vilket gör dem till effektiva smittspridare.

De försöker få bukt med sin klåda genom att stryka sig mot träd och buskar. På så vis kommer hundarna i kontakt med skabbdjuren. Det smittar alltså inte via luften.

Smittade hundar får en enorm klåda men hinner sällan utveckla några sekundärinfektioner i såren om hunden snabbt tas till veterinären.

Människor kan drabbas
Till och med människor kan drabbas av rävskabb. Då är det förmodligen den egna hunden som genom nära kontakt har smittat ägaren. Oftast försvinner symtomen på människan också när hunden blivit av med sina besvär.

Fakta Rävskabb

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundägare #dognews #rävskabb #rävar #göteborg

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.