10 tips till dig som tänker köpa hund

  • Har jag tid med hunden?

Tänk på att en valp inte kan lämnas ensam, den behöver sällskap i princip dygnet runt det första halvåret. Det finns inget sötare än små valpar, men det kräver mycket jobb. En valp måste börja tränas från första dagen den kommer hem. Vilket fortsätter upp i unghundsåldern.  En hund lever i 10-15 år, funderar ni på att köpa en valp till tonårsbarnen? Vem ska ha hand om hunden då tonåringen flyttar hemifrån?

  • Vilken ras ska jag välja?  – välj inte ras med hjärtat utan sätt dig noggrant in i vad rasen kräver av dig som ägare? Köp inte en hund som är ämnad för jakt, arbete eller annat krävande om du vill ha den enbart som sällskap. En hund är ingen leksak, köp inte en hund till tonåringen om det enbart ska bli en accessoar som hen vill bära med sig på armen. En hund förtjänar att få vara just en hund.
  • Vem ska vara med valpen då du jobbar?

En hundvalp kan inte lämnas ensam, en valp behöver sällskap nästan hela tiden. Det är inte så lyckat att ta med en liten valp till jobbet, den behöver lugn och ro i början för att växa upp till en trygg hund.

  • Att välja uppfödare – välj uppfödare med omsorg

Då du har bestämt dig för vilken ras du vill köpa kommer nästa viktiga grej, att välja uppfödare. Välj uppfödare med omsorg, du kommer att behöva kontakt med din uppfödare lika länge som din hundvalp lever. Tänk dig att ni ska kunna ha en fin relation, det är guld värt för dig och din hund om du har en uppfödare som stöttar er i alla frågor som dyker upp under hundens liv. Googla och ta referenser.

  • Ekonomi – hur ska jag ha råd med valpen?

Det kostar en hel del att äga en hund, kanske har du inte lyckats samla ihop till köpesumman men du vet att du har råd med att hålla en hund. Då kan du enkelt jämföra olika lån hos enklare.se för att hitta det som passar dig bäst.

  • Vilka papper ska följa med valpen?

Du bör får med dig valpens stamtavla, vaccinationsintyg, köpekontrakt, intyg på chipmärkning/ägaranmälan och veterinärintyg på att valpen är frisk, som inte får vara äldre än 7 dagar.

  • Vaccination och avmaskning

Valpen ska vara vaccinerad hos veterinär innan du får den, valpen ska också vara avmaskad. Valpen ska vaccineras igen vid ca 12 veckors ålder och sedan vid 1 års ålder och efter det enligt veterinärens rekommendation.

  • Hundförsäkring

Det finns sajter på internet som hjälper dig att välja hundförsäkring, men oftast är valpen redan försäkrad vid leverans och då kan du fråga uppfödaren om du kan ta över den försäkringen.

  • Valpkurs

Vid 4 månaders ålder är det dags för valpkurs, kolla med uppfödaren så att ni anmäler er till en bra valpkurs. Det finns många olika kurser där ute men alla är inte alltid lika bra.

  • Vilket foder ska jag välja?

Valpen får som regel med sig ett hundfoder då du köper valpen. Att veta vilket foder man ska ge sin hund är inte lätt, men en duktig uppfödare har alltid koll på vad som är rätt för just deras ras. Lyssna till uppfödaren.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänk för enklare.se 

 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundägare #dognews #köpahund #hundvalp

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.