De 4 mest kända hundmålningarna genom tiderna

Vet du vad som kännetecknar en sann hundvän? Är det en perfekt kunskap om hundraser, hundars anatomi och … olika hundmatsmärken? Eller är det kanske en brinnande längtan att klappa varenda hund som går över gatan? Vad anser du?

Vi känner att svaret är mycket enklare. Om du inte har något emot att omge dig av hundar överallt och hela tiden, så är du kvalificerad. Du betraktar hundar som en helt nödvändig del av ditt liv, och har således en given plats i hundvännernas Hall of Fame!

Som en sann hundvän tycker du förmodligen inte bara om hundar utan gillar även allt som är förknippat med dem. Bilder på hundar, hundskulpturer, hundformade buskar och säkert hundmålningar! Kan du nämna några av de mest berömda? Inte det? Ingen fara. Det är just därför vi är här med vår lista.

1. ”Dogs Playing Poker” av Cassius Marcellus Coolidge

Cassius Marcellus Coolidge är själv inte lika berömd som hans kollegor på den här listan, men hans ”Dogs Playing Poker”-svit är sannolikt de mest ikoniska hundmålningarna i historien. Varje målning i den här sviten är dedikerad till hundar och ännu fler hundar. Ingen annan stör den här idylliska atmosfären.

Men alla målningar i den här sviten har inte blivit lika välkända. Den mest populära av dem är ”A Friend in Need”, som föreställer två bulldoggar som fuskar under ett pokerparti mot fem hotfulla hundar.

”A Friend in Need”, Cassius Marcellus Coolidge

Mindre känt är att en del av hans målningar inte innehåller något spelande överhuvudtaget. Det finns även målningar som ”Kelly Pool”, ”Higher Education” och ”One To Tie, Two To Win” med hundar som spelar biljard, fotboll och baseboll.

”Kelly Pool”, Cassius Marcellus Coolidge

Grundtanken bakom sviten är fortfarande okänd. Konstnären lämnade inga ledtrådar till eventuella undertexter i målningarna eller om det finns några sådana överhuvudtaget.

De som försöker hitta underliggande budskap kan betona det människoliknande anslaget i Coolidges måleri, och betraktar det som en anspelning på den bristande självmedvetenheten i det amerikanska samhället. De är inte hundar som ser ut som människor utan snarare människor som beter sig som hundar, ledda av ett kollektivt undermedvetande mot en destruktiv livsstil.

”A Friend in Need” skildrar exempelvis en av bulldoggarna som uppenbart fuskar mot sina motspelare. Det här visar tydligt att han vill vinna till varje pris och därför inte är rädd för att bryta mot reglerna.

Den här starka driften att vinna är vanligast hos människor. Det är faktiskt ett av symptomen på spelberoende som du inte lär märka i tid om du saknar självmedvetenhet. I det här fallet spelar hundar entusiastiskt poker, som kan vara en fantastisk form av underhållning så länge du inte tappar kontrollen. Dessvärre är det faktum att de fuskar ett tecken på att de balanserar på en farligt tunn linje mellan att ha kul och att utveckla ett spelberoende.

Det är dock väldigt osannolikt att det är målningens huvudtema. Coolidge är känd för att ha målat sina första konstverk som utsmyckning på cigarrlådor och senare för att marknadsföra cigarrer i kalendrar.

En annan infallsvinkel är att Coolidges konstverk inte är mer än en humoristisk skildring av det amerikanska samhället på 1800-talet. De är inte avsedda att tas alltför allvarligt, trots att de har en given plats bland de mest legendariska målningarna genom tiderna som Mona Lisa, Venus födelse och Skriet, som är ganska “allvarliga” när det handlar om underliggande betydelser.

2. ”Boy in Veterinarian’s Office” av Norman Rockwell

Norman Rockwell är en annan konstnär vars verk aldrig erkändes som ”seriösa” av kritiker, åtminstone inte under hans livstid. Konstnären anklagades för att skildra ”ett alltför bekymmerslöst” och idealistiskt amerikanskt liv, vilket ansågs opassande för realistisk konst på den tiden.

Rockwell, som själv var en hundvän, använde ofta hundar som karaktärer i sina målningar. Några av de verk som inte helt kretsar kring hundar, men ändå försiktigt involverar dem, är ”Boy and Girl Gazing at the Moon”, ”The Music Man”, ”Careful Aim” och många fler. Hundar var också en viktig del av hans omslag till The Post.

”The Music Man”, Norman Rockwell

Det var inte helt lätt att välja en målning i den här högen av hyfsade bilder. Men för vår del, är den mest gripande bland dem ”Boy in Veterinarian’s Office”.

”Boy in Veterinarian’s Office” av Norman Rockwell

Det är inget symboliskt i den här målningen, grundidén är en enkel och tydlig för alla. En orolig pojke med en sjuk hund i knät som väntar på att träffa en veterinär. Förmodligen är hundens diagnos valpsjuka, så alla andra hundägare försöker hålla sig borta från pojken och hans hund. Bilden är ganska hjärtskärande för en hundälskare.

3. ”A King Charles Spaniel” av Edouard Manet

För dem som inte är så konstintresserade, är Edouard Manet bara en föregångare till impressionismen som ganska ofta förväxlas med Claude Monet, en annan inflytelserik impressionist. Och Manets senare verk såg faktiskt ut som typisk tidig impressionistisk konst. Här är ett bra exempel:

”Banks of the Seine at Argenteuil”, Edouard Manet

Konstkännare är emellertid medvetna om Manets realistiska förflutna, även om konstnären alltid följt sin unika målningsstil som involverar all prima-teknik, vilken senare togs upp av yngre impressionister.

Manets tidigare verk har mörkare toner och tjockare linjer, vilket inte är typiskt för impressionismen. Hans arv i genren realism utgörs mestadels av enkla porträtt och grupporträtt av människor, men det finns även några djurmålningar.

”A King Charles Spaniel”, Edouard Manet

Den mest välkända av dem är ”A King Charles Spaniel”, ett levande och oerhört detaljrikt porträtt av en hund av rasen cavalier king charles spaniel. Konstverket imponerar mer med djupet i skildringen än själva konceptet, vilket visar oss den bästa men ändå mest genuina delen av en hunds innersta väsen.

4. ”Arearea aka Joyousness” av Paul Gauguin

Här byter vi radikalt riktning från realism till avantgarde för att visa att hundar inte är främmande för experimentell konst. Paul Gauguin, en inflytelserik post-impressionist, har även han vänt sig till bilder på hundar åtminstone några gånger under sin karriär.

Konstnären tillbringade de sista tio åren av sitt liv i Franska Polynesien, där han skildrade lokalbefolkning, natur och landskap. Hans bäst mottagna målning, ”Arearea”, härrör från just den här perioden.

”Arearea aka Joyousness”, Paul Gauguin

I Arearea, balanserar Gauguin skickligt på gränsen mellan verklighet och mystik. Huvudobjekten på målningen är två tahitier i deras lokala klänningar och en röd hund till vänster. Samtidigt ser du tre kvinnor som dyrkar den stora Maori-statyn i bakgrunden, som symboliserar de uråldriga gudarnas beskydd av Polynesien.

Den röda hunden är det mest mystiska objektet här. Den ser ganska udda ut i sammanhanget och är visuellt isolerad från miljön, så många kritiker har genom åren lanserat olika teorier om dess symbolik. Dessvärre är de flesta av dem ogrundade och därför inte allmänt erkända i konstkretsar.

Hursomhelst kan hundar skapa såväl meningsfulla som djupgående bilder för människor. Vi människor tenderar att överdriva det mänskliga hos våra trofasta följeslagare och behandla dem mer som vänner än som djur.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundvalp

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.