Muskulös sjukdomsspridare har högsäsong i augusti

Sensommaren är den muskulösa kattloppans högsäsong, men den trivs året om i kattens päls, varifrån den även kan angripa människor och hundar. Loppor kan orsaka obehaglig loppallergi hos husdjuren, överföra bandmask och i vissa fall orsaka människor sjukdomen kattklössjuka, som ger upphov till obehagliga bölder. Loppor kan dock lyckligtvis bekämpas med ett loppmedel, och det är bättre att förebygga än att bota. 

Om vi människor hade samma råstyrka som en kattloppa skulle vi kunna hoppa över 200 meter rakt upp i luften och över 300 meter horisontellt. Den millimeterkorta blodsugande insekten kan nämligen hoppa 18 centimeter rakt upp i luften och 30 cm horisontellt, så loppan kan utan problem hoppa från katter till hundar, eller direkt på människor, för att suga blod. Loppbetten kan orsaka svår klåda hos människor och djur, loppallergi hos husdjuren, överföra bandmask till husdjuren och i vissa fall orsaka sjukdomen kattklössjuka, som ger upphov till bölder hos människor. Loppan är alltså långt ifrån ofarlig.

– Loppbett kan både vara irriterande och få ganska allvarliga konsekvenser för våra husdjur. Benämningen ’kattloppa’ är lite vilseledande, eftersom den lever på både hundar och katter, och där via sin saliv kan orsaka loppallergi. Hundar kan tappa all päls på bakkroppen, och huden kan bli skorpig och förtjockas om allergin inte behandlas. Samtidigt kan allergin väcka andra allergier hos ett antal hundraser – schäfer, west highland white terrier och fransk bulldogg är särskilt mottagliga för allergier, säger veterinären Helle Matzen på Boehringer Ingelheim, som är expert på loppbekämpning.

Kattklössjuka kan ta ett år 
Loppans avföring, som består av digererat blod, kan fastna på kattens klor eller tänder när den kliar sig. Om katten därefter klöser en människa kan klattklössjuka överföras. Kattklössjuka är en sjukdom som orsakar människor – i synnerhet barn – bölder, och kan i vissa fall ta upp till ett år att bekämpa. Loppan kan också överföra bandmask till husdjuren.

Innan det går så långt kan lopporna lyckligtvis bekämpas effektivt och enkelt med ett loppmedel, som påföres husdjurets nacke med en pipett. Det är viktigt att välja ett medel som dödar både loppor och deras ägg samt se till att loppmedlet även kan användas på katter. Varje år dör ett antal katter efter att ha behandlats med en loppmedicin, som endast var avsedd för hundar. Lopporna dör vid kontakt med ämnet. De behöver alltså inte bita värden för att dö. Loppor i pälsen kommer att dö inom 24 timmar, men ägg och larver kan fortfarande gömma sig i hemmet.

När lopporna väl har invaderat hushållet kan de problem de för med sig vara svåra att bli av med. Loppans ägg och larver är mycket motståndskraftiga, och gömmer sig i mattor, sängkläder, hundkorgar, etc. Loppan kan överleva i sin kokong i över ett år utan en värd. Den levande vuxna loppan är bara toppen av isberget. Det är därför viktigt att alltid använda ett loppmedel som dödar såväl vuxna loppor som deras ägg och larver.

För varaktig effekt ska husdjuret behandlas var fjärde vecka.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #kattloppor #loppor

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.