Har SVA några särskilda rekommendationer för svenska hundar med anledning av den pågående utredningen i Norge?

Nej, inte i nuläget. Det har hittills inte framkommit något som tyder på någon ny allvarlig smitta som utgör en risk för svenska hundar. Om utredningen som utförs i Norge, eller den fortlöpande samlade information från djursjukhus och kliniker i Sverige, skulle innebära särskilda rekommendationer (såsom försiktighet vid resa inom Norden eller i samband med kontakter mellan friska hundar) så kommer Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att lägga ut information på sin webbplats.

Kontakta djursjukvården om du har frågor kring detta. Veterinärer vid en veterinärmottagning, klinik, djursjukhus är de som kan ge individanpassade råd. Det gäller även hundgrupper som tävlar/tränar tillsammans, samt hunddagis.

Jordbruksverket uppmanar svenska ägare att vara försiktiga – det är fortfarande oklart om det rör sig om en smittsam sjukdom.

– Man ska inte låta sin hund träffa okända hundar, säger smittskyddshandläggare Karin Åhl, till DN.

Svenska Jordbruksverket har kontakt med Mattilsynet och följer utvecklingen. Än så länge har man inte gått ut med några varningar, det finns till exempel inga restriktioner om att åka över gränsen. Men smittskyddshandläggare Karin Åhl uppmanar ändå alla hundägare att vara försiktiga. 

– I nuläget bör man inte låta sin hund ha kontakt med hundar med okänd hälsostatus. Så fort man har möten mellan individer finns risk för att smittor sprids, säger hon till DN.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tycker inte att hundägare ska vara jätteoroliga, men råder också till försiktighet.

– Om en hund får symptom kan man kontakta veterinär, man kan också undvika stora hundsamlingar, säger veterinär Lotta Gunnarsson som ansvarar för hundfrågor på myndigheten.

Vad bör man alltid tänka på för att hindra smittspridning när hunden är sjuk?

Om en hund har diarré och kräkningar beror det sällan på en infektion. Men eftersom man inte kan vara säker, så ges alltid den generella rekommendationen att inte låta en sjuk hund vistas bland andra hundar. Detsamma gäller till exempel hundar som har feber och hostar.

Det är särskilt viktigt att hålla sjuka hundar borta från valpar och hundar som är allmänt nedsatta, till exempel sjuka av en annan anledning.

Är du osäker och funderar över hur du ska göra med just din eller dina hundar, eller en hundgrupp? Kontakta veterinär vid en veterinärmottagning, klinik, djursjukhus eller motsvarande.

Varför får hundar kräkningar och diarré?

Oftast vet man inte säkert i det enskilda fallet. Men det behövs sällan någon större utredning eftersom de allra flesta hundar snabbt svarar på diet och vätskeersättning. En vanlig orsak är att hunden kan ha ätit något olämpligt, antingen ute i naturen, eller det den fått att äta eller att tugga på som godis hemma.

Ibland, vid vissa sjukdomsfall hos enskilda hundar, kan en behandlande veterinär göra bedömningen att det är viktigt att leta efter komplicerande faktorer som behöver behandlas. Kroniska sjukdomar kan till exempel leda till återkommande diarréer och/eller kräkningar. En del akuta tillstånd kan vara livshotande och kräver då snabbt insatt avancerad vård samt eventuellt undersökning eller övervakning på intensivavdelning eller motsvarande.

Vad ska jag göra om min hund är sjuk?

Oavsett vad hunden är sjuk av och på vilket sätt den verkar sjuk ska du som vanligt kontakta en veterinär som arbetar med hundar. Veterinären kan ge dig råd och bedöma om hunden bör undersökas eller inte. Veterinärer som arbetar vid en veterinärmottagning, klinik, djursjukhus eller motsvarande är de som kan ge individanpassade råd, undersöka och behandla din hund. Detta gäller även för hundgrupper som tävlar/tränar tillsammans samt hunddagis.

KÄLLA: SVA

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.