Första fallet i Finland? – Hund dog av sprutande blodig diarré

Hund dog av blodig sprutande diarré i Finland, dog 6 timmar efter första tecken på sjukdom.

Fritt översatt text från finska.

Pia Hoppa skriver på sin facebook; På kvällen den 29 augusti var den långhåriga collien Meija helt frisk, hon åt sin mat och var pigg. På morgonen vaknade ägaren av att golvet var fullt av spyor, och blodig diarré. Hundens allmäntillstånd blev väldigt fort dåligt. Vätskeersättning via munnen kom upp lika fort som hunden fick i sig den.

6 timmar efter första tecken på sjukdom dog hunden i famnen på sin ägare, tre timmar senare skulle hunden ha fått komma till avtalad veterinärtid. Vid den tidpunkten visste inte ägaren om vad som hade hänt de norska hundarna.

5 dagar senare den 3 september insjuknade den 11 åriga mamman till Meija. På morgonen var allt ok, då ägaren kom hem från jobbet var det blod och kräkningar på golvet. Hunden togs emot hos veterinären 3 timmar senare, hon fick vätska, Baytril och kortison direkt i blodet. Det rann så mycket blod ur ändtarmen att mottagningsrummet stundvis såg ut som ett slakteri.

Ägaren tänkte att nu tvingas hon begrava en andra hund inom samma vecka, men som ett under svarade hunden på medicineringen.

Hade ägaren haft vetskap om vad som skett i Norge skulle Meijas kropp blivit obducerad, lika så hade man tagit prover på den andra sjuka hunden, vilket inte har gjorts. Första informationen om de sjuka hundarna i Norge nådde media den 4 september.

Nu hoppas familjen på att den sjuka hunden återhämtar sig fullständigt och att familjens övriga hundar inte insjuknar.

Dessa hundar har inte deltagit på tävlingar, utställningar eller träningar, de har heller inte träffat andra hundar. Ägaren kommer inte ens ihåg då hundarna senast har haft diarré. Man misstänker virus eller bakterie?

Vad kan du göra?

  • Låt INTE din hund nosa på andra hundars avföring eller urin
  • Begränsa närkontakt med andra hundar
  • Var uppmärksam på din hunds välmående – kontakta veterinär omedelbart om hunden får blodig diarré eller nedsatt allmänkondition
  • AniCura Norge uppmanar på sin fb sida att man ska undvika hundutställningar eller andra hundevenemang
  • Boosta din hunds immunförsvar med probiotika dagligen tex Only Good Dog som ger din hund ett bättre immunförsvar

Fråga: Jag är väldigt orolig för min hund ang det som just nu händer i Norge. Jag vill skydda min hund på bästa sätt. Jag har läst att man kan ge hunden probiotika för att stärka immunförsvaret. Stämmer det?
.
Veterinär Ålund svarar: ”OnlyGoodDog innehåller Lactobacillus plantarum PC213, en noga utvald mjölksyrabakterie från hund som har förmåga att fästa in till hundens tarmslemhinna. I tarmen producerar Lactobacillerna mjölksyra, vilket gör att pH i tarmen sänks till en nivå där tarmens goda bakterier trivs och växer till. Normalt sett trivs inte dåliga, sjukdomsframkallande bakterier lika bra vid ett lägre pH och dessa har då svårare att etablera sig och dör av. Så att optimera tarmflorans förutsättningar och stimulera tarmflorans egna goda bakterier kan vara klokt att göra, inte minst under perioder med ett ökat smittryck.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.