Senaste nytt från Veterinärinstitutet i Norge ang sjuka hundar

Veterinärinstitutet har på måndag hittat bakterien Providencia alcalifaciens i två av de tre hundarna som blev obducerade igår söndag 8 september. Det vill säga, denna bakterie har hittats i totalt sju hundar (sex obducerade och en levande). Detta ger värdefull information för vidare arbete. Proverna från en hund kommer att undersökas ytterligare för denna bakterie.


Hos dessa tre hundar har inte bakterien Clostridium perfringens påträffats, vilket kan bero på att hundarna behandlas med antibiotika.
Obduktionen av två nya hundar under måndagen visar liknande tecken på sjukdom som tidigare fynd vid obduktion med blodig tarminflammation.


En undersökning skickades ut till veterinärer runt om i landet för att samla in och registrera information för analys. SMS har skickats till 2 000 veterinärer över hela landet, medan e-postmeddelanden har skickats till klinikerna. Veterinärinstitutet ber veterinärerna att registrera alla fall av symtom som blodig diarré, kräkningar och ett nedsatt allmänt tillstånd hos hunden sedan 1 augusti 2019 och framåt. Veterinärerna kontaktar hundägaren för att kunna besvara frågeformuläret.


Veterinärinstitutet är också intresserad att få in prov från veterinärer som har patienter med blodig diarré, helst före antibiotikabehandling.


Veterinärinstitutet tar emot döda hundar för obduktion.

Mattilsynet har sedan söndagen fått fyra nya rapporter om isolerade fall av hundar med liknande sjukdomssymtom. Dessa rapporter kommer från Oslo, Akershus och Sogn och Fjordane. Två hundar kommer att sändas till veterinärinstitutet på måndag för obduktion.

Veterinärinstitutet påminner hundägare om hur viktigt det är att använda hundbajspåsar då ni raster era hundar.


Vad gör Veterinärinstitutet nu


Obduktioner, laboratorieanalyser och stora mängder information samlas in, jämförs och jämförs med kunskap om djursjukdomar från Norge och utomlands. Det söks systematiskt och brett med hopp om att kunna utesluta några möjliga orsaker och hitta likheter att gå vidare på. Detta inkluderar smittämnen som bakterier, virus, svampar, parasiter och alger samt konsekvenser av nederbörd, temperatur, dålig vattenkvalitet etc. Symtomen på sjukdomen är vanliga hos hundar, men vi ser en ökning i augusti 2019 med mer akuta fall än tidigare.

  • Begränsa nära kontakt med andra hundar.
  • Låt inte hunden hälsa på andra hundar på promenaden.
  • Undvik att hunden luktar i diken där andra hundar har varit.
  • Om du märker blodig eller sprutande diarré, kräkningar och snabbt försämrat allmänna tillstånd hos din hund, ta hunden till veterinären omedelbart.
  • Följ veterinärens rekommendationer om vaccin. Till exempel kan parvovirus orsaka svår tarminflammation.
  • Stora samlingar med hundar så som utställningar och hundkurser bör undvikas eller genomföras på ett sätt som begränsar kontakten mellan hundar
  • Ring din veterinär innan du tar din sjuka hund med till kliniken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.