Kan inte uteslutas att en allvarlig säsongsjukdom har drabbat hundarna

Kan inte uteslutas att en allvarlig säsongsjukdom har drabbat hundarna. Veterinärinstitutet utesluter inte att de många sjuka hundarna bara drabbats av en slags säsongssjukdom, som är kraftigare än normalt.

Totalt har 26 hundar dött nyligen av en ”mystisk sjukdom”, som varken Veterinärinstitutet, Mattilsynet eller andra har kunnat hitta svaret på.

Många fler hundar har haft symtom, som blodig diarré och dåligt allmänt tillstånd. Men detta är också symtom som är ganska typiska för säsongen – varje vår och höst får veterinärer in flera fall av hundar med samma symptom.

Vi ser toppar med kräkningar och diarré, ofta med blod, åtminstone ett par gånger om året. Här på djursjukhuset har vi alltid inlagt en eller två hundar med dessa typer av symtom, säger veterinären och specialisten på Evidensia-klinikerna, Monica Heggelund, till NRK.

Veterinären anser att vi bör vara försiktiga med att karakterisera sjukdomen som pågår hos hundar som en epidemi. Det är ganska typiskt med flera fall av detta varje vår och höst. Detta är en ”extrem höst”, men om det är mer än så vet vi inte ännu, säger Heggelund.

Mattilsynet uppmanar hundägare att plocka upp hundbajset efter sin hund och agera enligt nedan:

  • Begränsa nära kontakt med andra hundar.
  • Låt inte hunden hälsa på andra hundar på promenaden.
  • Undvik att hunden luktar i diken där andra hundar har varit.
  • Om du märker blodig eller sprutande diarré, kräkningar och snabbt försämrat allmänna tillstånd hos din hund, ta hunden till veterinären omedelbart.
  • Följ veterinärens rekommendationer om vaccin. Till exempel kan parvovirus orsaka svår tarminflammation.
  • Stora samlingar med hundar så som utställningar och hundkurser bör undvikas eller genomföras på ett sätt som begränsar kontakten mellan hundar
  • Ring din veterinär innan du tar din sjuka hund med till kliniken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #norge #smitta #Providenciaalcalifaciens  #Clostridiumperfringens #Clostridium #Providencia

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.